15-18 yaş arası balerinlerin yeme davranışları ve beslenme durumlarının saptanması

beslenme ve diyetetik çalışmaları, tez diyetisyen

0
578
www.diyetisyenstore.com

Bale olağanüstü disiplin, konsantrasyon ve mükemmel teknik gerektiren dans ve egzersiz çeşididir.

Zorlu egzersizlerle vücudun artan fiziksel talepleri yeterli beslenmeyle karşılanmalıdır. Oysa özellikle adolesan balerinlerin başarılı olmak için, takıntılı derecede yağsız vücuda sahip olma istekleri ve buna bağlı yeme davranışı bozuklukları sergiledikleri görülmüştür. Bu araştırmada 15-18 yaş arası adolesan balerinlerin büyüme ve gelişmelerinin yaşıtlarıyla kıyaslanması, beslenme örüntülerinin, yeme davranışlarının ve beslenmeyle ilişkili sağlık durumlarının saptanması amaçlanmıştır.

Çalışma Şubat- Mayıs 2014 tarihleri arasında 48 profesyonel balerin ve 23 sedanter yaşıtları kızlar olmak üzere toplam 71 adolesanla gerçekleştirilmiştir.

Araştırmaya katılan adolesanların genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktiviteleri, yeme davranışları, EAT-40 ve kendini değerlendirme puanları anket yöntemiyle saptanmıştır. Balerinlerin ortalama BKI değerleri 17, 98 ± 1, 8 kg/ m², vücut yağ oranlari ortalama %17± 1,1 kontrol grubunun ise sırasıyla ortalama 23, 3 ± 3, 7 kg/m² ve ortalama %28, 4± 6, 9 olarak bulunmuştur.

Balerinlerin BKI ve vücut yağı oranlarının kontrol grubundan daha düşük olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Balerinlerin ortalama adet görme yaşı 12,6 olarak saptanmış ve dansçı olmayan grupla benzer olduğu görülmüştür.

Enerji ve besin öğesi tüketimlerine bakıldığında balerinlerin günlük ortalama 1478,3 ± 124,4 kcal, kontrol grubunun ise ortalama 2162, 6± 406, 2 kcal enerji aldıkları saptanmıştır. Posa, E vitamini, biotin, folik asit, C vitamini, Kalsiyum, Magnezyum, İyot öğelerinin alımı balerin ve kontrol grubunda farklılık göstermemiştir (p > 0,05). D vitamini, B12 vitamini, demir, potasyum ve niasin alımının ise kontrol grubuna göre balerinlerde daha düşük olduğu saptanmıştır (p < 0,05).

Araştırmamızda beden algısını değerlendirmek için toplamda 40 maddeden oluşan EAT-40 ve 35 maddeden oluşan kendini değerlendirme ölçeği olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Ölçeklerin puanları toplanarak kendini değerlendirme toplam puanı elde edilmiştir. EAT- 40 ölçeğinden balerinlerin ortalama 25,1 ve kontrol grubunun ortalama 20,92 puan aldığı görülmüştür.

Balerinler de yeme bozukluğu görülme riski daha yüksek bulunsa da istatiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır (p >0,05). Kendini değerlendirme formu için balerinlerin ortalama puanı 131,9 iken, kontrol grubunun ortalama 105,7 puan aldığı görülmüştür.

Kontrol grubunun beden algısı balerinlere göre daha düşük bulunmuştur. Çalışmada her iki grupta da anoreksiya nervosa ya da bulimia nervosa tanısı konulmuş ya da yeme bozuklukları sergileyen kimseye rastlanmamıştır.

Yazar:FULDEN GÜLBEZER

Haliç Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı

Kaynak; https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp

Tez No : 388418

[vc_cta h2=”Tez Paylaş” style=”flat” color=”purple”]Sizde Ziyaretcilerimiz ile TEZ lerinizi paylaşmak isterseniz  paylas@gencdiyetisyenler.com adresine mail gönderebilirsiniz.  [/vc_cta]
mail-grubu