31 bin 767 Sağlık Çalışanı Saldırıya Uğradı

0
688
www.diyetisyenstore.com

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Erkut Coşkun, “113 Beyaz Kod kayıtlarına göre, 14 Mayıs 2012 ile Mart 2015’e kadar, 31 bin 767 sağlıkçalışanı saldırıya uğradı. Bu saldırıların 10 bin 945’i fiziksel, 20 bin 822’si sözlü” dedi.

AHEF tarafından, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı 68 ilin dernek başkanlarıyla bir otelde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan federasyonun Genel Sekreteri Coşkun, son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını belirtti.

Trabzon’da Boztepe Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan aile hekiminin dün bir eczacı kalfası tarafından silahla tehdit edildiğini hatırlatan Coşkun, bir gün önce de Aksaray Merkez 1 No’lu Ömer Kaşif Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan bir aile hekiminin, usulsüz ilaç talebinde bulunan bir hastanın bu isteğini yerine getirmediği için fiziksel saldırıya uğradığını kaydetti.

Coşkun, aynı sebepten Gaziantep’te bir kadın aile hekiminin ve 14 Mart Tıp Bayramı’nda ise Tekirdağ’da 7 aylık hamile aile hekiminin fiziksel saldırıya maruz kaldığını anımsattı.

Tüm bu saldırıların, 10 gün içinde yaşandığına dikkati çeken Coşkun, “Sağlık Bakanlığının verilerine baktığımızda, olayın daha da endişe verici boyutta olduğu görülüyor. 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre, 14 Mayıs 2012 ile Mart 2015’e kadar, 31 bin 767 sağlık çalışanı saldırıya uğradı. Bu saldırıların 10 bin 945’i fiziksel, 20 bin 822’si sözlü. Tabii bu sayılar sadece kayıt altına alınanlar. Emin olun, kayıt altına alınmamış belki bir bu kadar daha şiddet olayı yaşanmakta.” diye konuştu.

– “Yasal yaptırımlar duyurulmalı”

Sağlık Bakanlığından şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için doktorların can güvenliğini sağlayacak, etkin ve caydırıcı kanuni düzenlemeler yapılmasını isteyen Coşkun, sağlıkçılara yönelik şiddettin önlenmesi konusunda ise şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle sözel şiddetin cezai müeyyide kapsamında değerlendirilmesi gereklidir. Küçük suça ceza, daha büyük suçları engelleyecektir. Hekime yönelik şiddetin en önemli sebebi, halkın, sorumlulukları ve uyması gereken kurallar konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmaması ve bu sebeple hekime yasal olmayan isteklerle başvurmasıdır. Hastalar çoğunlukla uygunsuz ilaç yazdırma ve rapor taleplerini hakları zannetmekte, reddedilince şiddete başvurmaktadır. Uygunsuz olan istemlerin suç teşkil ettiği konusunda farkındalık oluşturulmalı, uyarılar ve yasal yaptırımlar ilan edilmeli, duyurulmalıdır. Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkartılmalı, hukuksal süreçler sonunda verilecek cezalar caydırıcı olmalıdır.”

Coşkun, Alo 184 hattına başvurup, usulsüz istemde ve şikayette bulunanlara gerekli cezai yaptırımlar uygulanması talebini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: http://www.personelsaglikhaber.net/guncel/31-bin-767-saglik-calisani-saldiriya-ugradi-h59888.html

mail-grubu