www.diyetisyenstore.com

Sizinde makaleleriniz yayınlansın istiyorsanız tıklayın!

ANNELERİN ORTAK ŞİKAYETİ, ‘İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR’

Yetersiz beslenen çocuklarda bilişsel-fiziksel gelişme geriliği ve besin ögesi yetersizlikleri görülebilir, bu yüzden ailelerin bu konuya özenle yaklaşmaları ve doğru adımlarla hareket etmeleri önemlidir.

Çocuğunuz gerçekten iştahsız mı?

Normal büyüme gösteren çocukları yaşıtları kadar tombul ve uzun olmadığı için iştahsız gören aileler de var. Bu yüzden öncelikle çocuğun uygun persentilde olup olmadığı kontrol edilmeli, et, süt, kurubaklagil, meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin  yaşına uygun miktarlarda tüketip tüketmediği  sorgulanmalıdır.


Gerekli besinleri ve gerekli miktarları tüketmeyen, persentilin altında kalan çocuklar için ne yapmalı?

  • Hekime danışılmalı ve sağlık problemi olup olmadığı araştırılmalı,
  • Bir diyetisyenden yaşına uygun beslenme rehberi ve beslenme eğitimi alınmalı,
  • Aile tutumlu davranışlar sergilemeli,
  • Gerekirse psikolojik destek alınmalıdır.

iştahsızlığın nedenleri


Yiyecek çocuğunuz için sadece ‘yiyecek’ olmalı

Yemek bir ödül, bir ceza, dayatma ile yedirilmemeli. Çocuğunuzun bir birey olduğunu ve yiyeceklerin vücuduna faydası ve gerekliliklerinden bahsettiğinizde anlayabileceğini unutmayın.  Yiyecek sadece yiyecek, yemek saati sadece yemek yeme saati olmalı, televizyon, bilgisayar açılmamalıdır.


Hazır gıdanın ‘ev yapımı’ halini mutfağınızda üretin

Abur cubur veya atıştırmalık, ne derseniz, hazır gıdalar çocuğun karnını boş kalori ile doyurduğuyla kalmıyor, tat alma duyusunu köreltip çocukları sağlıklı gıdalardan uzaklaştırıyor. Üzerinde ne yazıyor olursa olsun hiçbir paketli gıda çocuğunuz için masum değildir ve gelecekte onu büyük sağlık problemleri ile karşı karşıya getirebilir.
Kolaylıkla ulaşabileceği abur cubur çekmecelerini kaldırın, talep ettiği hazır gıdaları evde kendisi ile hazırlayın, TV saatini kısıtlayın ve reklamları izlemesine izin vermeyin.

En önemli görev ailenin

  • Düzenli yemek saatleri ve yemek aralıkları belirlemeli, öğünlerde çocuklarınızla birlikte sofraya oturmalı ve ona örnek olacak davranışlar göstermelisiniz.
  • Sofrada oturması ve yemek kurallarına uygun hareket etmesi konusunda kararlı davranmalısınız.
  • Yemekleri tabağına az az ve küçük parçalar halinde koymalı, tabağını bitirmeyi öğretmelisiniz. Gerekirse neşeli görseller yaratabilirsiniz 😊
  • Sevmediği besinler için çocukları zorlamayın fakat siz de PES ETMEYİN. Farklı pişirme yöntemleri kullanarak belirli aralıklarla tekrar tekrar deneyin.
  • Tatillerde ve özel günlerde çocuğunuzu fast food restoranlarına götürmeyin, bu davranış çocuğunuzun fast food’u olumlu algılamasına neden olabilir.

 

Doğru yaklaşımlarda bulunun, sabırlı olun ve inancınız tam olsun!

Sağlıklı günler!

mail-grubu