Antioksidanlar – Nursena Ardalı

Nursena Ardalı, beslenme ve diyetetik, antioksidantlar

0
603
www.diyetisyenstore.com
ANTİOKSİDANLAR

Besinler sağlıklı yaşam için gerekli, farklı besin öğelerini içermektedir. Bazı besinler sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olan antioksidanları içerirler.

Antioksidan bileşiklerin ana görevi, vücutta oluşan serbest radikallerin vücutta uzaklaştırılması ve temizlenmesidir. Serbest radikaller, besinlerle alınan karbonhidrat, protein ve yağların hücrelerde oksijenli ortamda, enerji üretimi sırasında oluşan zararlı ürünlerdir. Bu radikaller, vücutta gerçekleşen her işlemin her aşamasında doğal olarak meydana gelirler ve hücre duvarına, daha sonra da hücre çekirdeğine ve mitokondrinin DNA’ sına zarar vermeye başlarlar.  Hücre bu zararı telafi edemezse mutasyon gerçekleşebilir ve kanserden alzheimera kadar birçok hastalık ortaya çıkabilir.antioksidanlar-diyet

Diyetle alınan doğal antioksidanlar, antioksidan savunma sistemini güçlendiren en önemli unsurların başında gelmektedir. Antioksidanların vücuttan serbest radikalleri temizlemesiyle, bağışıklık sistemini güçlendirme, kötü huylu kanser hücrelerinin yok edilmesi, yaşlanma etkilerini hızlandıran hücre hasarına karşı koruma, kalp sağlığını koruma gibi birçok yararlı etkileri vardır.

Peki bu antioksidanları hangi besinlerden alabiliriz?

E vitamini, C vitamini, beta karoten, polifenoller ve selenyum, en güçlü antioksidan özellik gösteren öğelerden bazılarıdır. Özellikle meyveler, sebzeler, kahve ve kakao en iyi antioksidan kaynakları arasında gösterilebilir. Örnek olarak; soğan, sarımsak, domates, üzüm, limon, kayısı, böğürtlen, elma, çay, havuç,  brokoli, ıspanak ve daha birçok besini sayabiliriz.

Kısaca vücuttaki radikal oluşumunu durduramasak bile oluşumunu yavaşlatmak yediğimiz besinlerle mümkün olabilir. Bu farklı öğeleri alabilmenin en pratik yolu ise renkli beslenmektir. Çünkü her gıdaya rengini veren pigmentler farklı antioksidanlar sağlar. Bu nedenle ne kadar çeşitli bir tabak tüketirsek o kadar antioksidan alma şansımız artar.

Yazar : Nursena Ardalı
Gazi Üniversitesi-Beslenme ve Diyetetik

mail-grubu