Çağımızın “Huzursuz” Hastalığı

Gamze Çetindere, Folik Asit, B12 Vitamini, yumurta, keçi peyniri, salca ıspanak, yağlı tohumlar, bazı baklagiller, diyetisyen güncel bilgiler, diyet makaleleri

0
1421
www.diyetisyenstore.com

Huzursuz bacak sendromu bacaklarda yanma, uyuşma, agrı şeklinde oluşur ve şiddetli hareket isteği meydana getirir. Çoğunlukla gece ve aksam saatlerinde kendini gösterir.  Çok sık görülmesine rağmen yeni yeni hastalık olarak incelenen ve tedavi yöntemlerine başlanan huzursuz bacak sendromu birçok insanı uykusundan eden bir durumdur. Ayrıca bunu yaşamayan birilerini kendinize inandırmanız cok güçtür :)

Gamze Çetindere
Gamze Çetindere

Demir eksikliği (en önemli göstergesi ferritin düşüklüğü) , İleri evre böbrek yetmezliği (üremi) , Şeker hastalığı , Parkinson hastalığı , Sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi (polinöropati) , Romatoid artrit ve Hamilelik

huzursuz bacak sendromuna sebep olabilecek durumlardan bir kaçıdır. Hastalığa kısaca değindikten sonra bizim konumuz olan beslenme üzerine konuşmak istiyorum

Demir eksikliği  sebepli de oluşan bir hastalık olduğundan demir içeriği yüksek besinler olan kırmızı et, beyaz et, su ürünleri gruplarını tüketme sıklıgınıza göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca yumurta, keçi peyniri, salca ıspanak, yağlı tohumlar, bazı baklagiller ve bazı tahıllar da demir içeriyor.

Folik Asit, B12 Vitamini ve Mg düzeyleriniz de huzursuz bacak sendromunu etkileyen öğelerdir. Folik Asiti mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, narenciye, zenginleştirilmiş ekmek ve tahıllar, yumurta ve domates suyu gibi besinlerden temin edebilirsiniz. B12 vitaminini et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerden temin edebilirsiniz. Yağlı tohumlar ve kepekten de Mg temin edebilirsiniz. Fakat en sağlıklı olanı beslenme danışmanınız ile görüşmenizdir.

Bu besinleri tüketmek HBS’ un etkilerini azaltıcı yönde etki gösterse de  Alkol ve sigara kullanımı huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir ve ilerletebilir.

Bir Diyetisyen adayı olarak öncelikle doktorunuza danışmanızı teşhisin ardından beslenme uzmanınızla sağlıklı bir beslenme yolu izlemenizi öneririm.

Sağlıkla Kalın
Gamze Çetindere

 

Gamze Çetindere Kimdir?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü öğrencisi.
diyetetİKÇÜ öğrenci topluluğunda kurucu üyeyim ve beslenme ve diyetetik bölümü öğrenci temsilcisiyim.

mail-grubu