Anasayfa Yazarlar Diyetisyen Sedanur Macit Çağın sorunu: Fiziksel İnaktivite

Çağın sorunu: Fiziksel İnaktivite

0
1152
diyetisyen-rehberi


Günümüzde yaşlıların yanı sıra gençlerde de kronik hastalık prevelansı günden güne atrmaktadır. Bunda gelişen teknoloji, maruz kalınan kimyasallar, yanlış beslenme büyük rol oynamakta ancak en büyük etkenlerden birisi de iş hayatına katılımın artmasıyla birlikte fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Ofis ortamında, masa başı işlerde çalışan bireyler ekstra fiziksel aktivitede bulunmadıklarında kilo alımının yanı sıra eklem hastalıkları, tansiyon, kanser gibi pek çok kronik hastalığın risk oranını da arttırmaktadırlar. Bu nedenle bireylerin sedanter yaşamdan orta aktif yaşama geçmeleri pek çok sağlık faydalarını beraberinde getireceği kuşkusuzdur. Ancak yaptığımız egzersizden maksimum faydayı alabilmek adına bunu düzgün bir beslenme programıyla desteklememiz gereklidir.

Egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmek adına:

 -Haftada en az 3 kez 45-50 dakika veya, mümkünse 5 kez 30’ar dakikalık zamanınızı fiziksel aktiviteye ayırın.

-Fiziksel aktivite olarak kendinize yapmaktan zevk alacağınız, yaşam tarzı haline getirebileceğiniz sportif faaliyetleri seçin.

-Egzersize yeni başlayacaksanız ilk defada kendinizi yormayın. Kalp, tansiyon gibi problemleriniz varsa doktora danışın. (Maksimum kalp atım hızınızı 220’den yaşınızı çıkararak (yaklaşık olarak) bulabilirsiniz).

-Haftalık sporunuzu aksattığınızda suçluluk duygusuna kapılmayıp diğer hafta devam edin. Önemli olanın devamlılık olduğunu unutmayın.

-Aç ya da tok karnına egzersiz yapmayın. Egzersizi ana öğünden 1 saat sonra veya ara öğünden sonra yapabilirsiniz. (Egzersize başlamadan en az 4 saat önce ana öğününüzü tüketmiş olmanız gerekir).

-Otuz dakikadan sonraki her 30 dakika için 15 gram karbonhidrat içeren bir ara öğün alın (1meyve/1 dilim ekmek/3-4 kraker gibi).

-Egzersiz öncesinde ve sırasında bol su içmeye özen gösterin. Su içmediğiniz takdirde laktik asit vücuttan atılamaz ve ödeme neden olabilir. Egzersizden önce önce 2-3 bardak su tüketmiş olun. Ayrıca egzersiz sırasında her 20 dakikada bir yarım su bardağı su için.

-Egzersiz öncesinde fazla miktarda çay, kahve tüketiminde kaçının. Bu vücutta su tutulumuna neden olabilir.

-Çalışıyorsanız öğle tatillerini yürüyüşle değerlendirin.

-Eviniz iş yerine fazla uzak değilse yürüyerek gidip gelin ya da bir durak önce inip yürüyün.

-Asansör yerine merdivenleri kullanın.

-Televizyon, bilgisayar başında 30 dakikayı aşan sürelerde bulunmayın.

-Ev işleriniz kendiniz yapmaya gayret edin.

YARDIMCI KAYNAK

Sağlık Bakanlığı Obezite Bilgi Serisi/ Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam

diyetisyenstore-logo