Cilt sağlığımız için nasıl beslenmeliyiz

cilt güzelliği için ne yemeli saraçoğlu, cilt sağlığı için vitamin, cilt sağlığı için yapılması gerekenler, cilt güzelliği için beslenme, sivilce yapan yiyecekler listesi, sağlıklı beslenme, kuru ciltler nasıl beslenmeli, diyetisyen tuğçe yardal, dyt tuğçe yardal, beslenme ve diyet uzmanı tuğçe yardal,

0
987
tuğçe yardal
www.diyetisyenstore.com
diyetisyen-tugce-yardal
Diyetisyen Tuğçe Yardal

 CİLT SAĞLIĞIMIZ İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Beslenme vücudumuzu hem içten hem de dıştan etkileyen bir faktördür. Beslenmenin cildinize olan iyi ve kötü etkilerini öğrendikçe beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebileceğinizi düşünüyorum. Bakalım cilt sağlığımız için hangi besinler daha olumlu hangileri olumsuz etkilere sahipmiş?

AVAKADO

Bazı çalışmalar avokadonun cildi güneş ışınlarının hasarına karşı koruyabilecek bileşikler içerdiği yönünde sonuçlar içeriyor. Potasyumdan zengin aynı zamanda folat, lif, C vitamini, K vit, B2 (riboflavin), B5 (Pantotenik asit) ve B6 ‘nın iyi kaynağıdır.

Cildin daha sağlıklı ve güçlü bir yapıda olmasını sağlayan kollajen oluşumu için C vitaminine ihtiyacı vardır. C vitamini yaşlanma belirtilerini erteleyen bir antioksidandır. Ayrıca C vitamini eksikliğinde; kuru bir cilt oluşumu ve morluklar artabilir. Avokado cildi oksidatif strese karşı korur ve önemli bir antioksidan olan iyi bir E vitaminin kaynağıdır.

½ Avokado tükettiğinizde(1 porsiyon); E vitamini için RDA’nın %10 unu, C vitamini için RDA’nın % 17 sini karşılamış olursunuz.

CEVİZ

Ceviz, melatonin için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Dünya’da en güçlü antioksidan olarak kabul edilen melatonin, kişilerin rahat uyumasına yardımcı olur. Yorgunluk tüm vücudumuz gibi cildimizi de yakından etkiler. Ayrıca melatoninin içeriği sayesinde, hücre yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Ceviz, esansiyel yağ asitleri için iyi bir kaynaktır. İçerdiği omega-3 cilt de dâhil olmak üzere vücutta oluşabilecek iltihaplanmaları azaltmaya yardımcıdır. Aynı zamanda az miktarda da olsa E vitamini, C vitamini ve Selenyum içerir.

Sağlığı korumak ve geliştirmek için her gün 30–45 gram tüketilebilir. Enerji içeriği yüksek olduğu için tüketim miktarlarında aşırıya kaçmamak gereklidir.

DOMATES

Domates önemli bir C vitamini kaynağıdır. Başta likopen olmak üzere önemli karotenoidleri içerir. Beta-karoten, lutein ve likopen cildi güneş hasarlarına karşı korur. Domatesten iyi bir emilim sağlamak isterseniz zeytinyağı, peynir gibi besinlerle beraber tüketebilirsiniz.

BROKOLİ

Brokoli A vitamini, C vitamini, folat ve demir bakımından zengindir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan  β-karoten içerir. Cildi UV ışığın etkilerine karşı korur. Brokoli cilt kanserini önlemeye yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda ultraviyole radyasyonun zararlı etkileri cilde brokoli ekstresi uygulandığında azaltılmıştır. Brokoli bitkisinin bileşikleri vücudu havadan kaynaklı kirli etkisinden arındırır. Yapılan bir çalışmada ½ bardak brokoli filizi içeren içecek tüketimi yüksek oranda benzen ve akroleynin vücuttan atılmasını sağlamıştır. Bunlar insanlar için kansorejen ve akciğeri tahriş edici maddelerdir.

TATLI PATATES

Tatlı patates cildimiz için bir diğer önemli besindir. Beta-karoten gibi karotenoidler doğal bir güneş ışınımı etkisi yaparak cildimizin sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Bu antioksidan sayesinde cildiniz güneş ışınlarının zararlı etkisine karşı korunur. Elbette patatesin nasıl tüketildiği oldukça önem verdiğim bir konu olduğu için 100 gram tatlı patatesi fırınladığınızda A vitamini için gerekli olan beta-karotenin RDA önerisinin yaklaşık 4 katı kadarını karşılamış olursunuz. Günlük C vitamini ihtiyacınız da yaklaşık %37sini karşılarsınız.

ÇEŞİTLİ YAĞLARIN ETKİSİ

Antep Fıstığı Yağı

Cilt kuruluğu ve yanıkların tedavisinde etkili olan bir yağdır. Günde bir veya iki tatlı kaşığı Antep fıstığı yağını salata, yoğurt ya da ayranınıza koyarak tüketebilirsiniz. Cilt kuruluğu için elinizle ince bir tabaka sürerek de yaralanabilirsiniz.

Badem Yağı

Cilde yalnızca haricen kullanıldığında faydalarını görebilirsiniz. Sedef ve egzema tedavisi için ince bir tabaka halinde sürerek kullanabilirsiniz.

Ruşeym Yağı

Bir su bardağı süte bir tatlı kaşığı rüşeym yağı ekleyip tükettiğinizde yorgunluk ve halsizlik belirtilerine olumlu sonuçlar oluşturduğu gibi bu yağın cilt yenileyici ve saç dökülmelerine karşı da koruyucu etkisi vardır.

Üzüm Çekirdeği Yağı

İçerdiği antioksidan sayesinde yaşlanmayı önleyici etkilere sahip olduğu orta konmuştur.

SOYA

Yapılan bir çalışmaya göre her gün soya isoflavone tüketmenin kırışık iyileştirici ve deri elastikiyeti arttırıcı etkisi olduğu bulunmuştur.

BİTTER ÇİKOLATA

Kakao, flavanoidler (flavanoid, prosiyanidinler) ve polifenol deposudur. Bu besin maddeleri antioksidan savunma sistemini arttırmada görevlidir. Antioksidanca zengin kakao tüketmenin bireylerde daha dolgun ve nemli bir cilt sağladığı yapılan çalışmalarda görülmüştür. Ayrıca antioksidanca zengin bitter çikolata tüketenlerin ciltlerinin, antioksidanca düşük çikolata tüketenlerin ciltlerine göre UV ışınlarına 2 kat daha fazla dayanım kazandırdığı görülmüştür. Yani yapılan çalışmalar, flavanoidlerin güneş ışınlarının deriye verdiği hasarı önlediği ve ciltte kollajen bozulmalarını engelleyerek kırışıklık önleyici etki gösterdiğini belirtmektedir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayda bulunan kateşinler cildimizin sağlığını çeşitli şekillerde korumak için çalışırlar. Düzenli olarak tüketilen yeşil çay cildin güneş ışınlarından korunmasına yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda çıkan sonuçlara göre günlük içilen yeşil çayın güneş ışınlarına maruz kama sonucu oluşan kızarıklıkları %25’e kadar azaltabileceği görülmüştür. Aynı zamanda cildin elastikiyetini geliştirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

SU

Yaşımız ilerledikçe vücudumuzdaki su oranı da azalmaya başlar ciltte kuruluklar artış gösterir bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kırışıklıkların artmasına sebep olur. Bu yüzden günde en az 2-2,5 litre su içmemiz gerekmektedir. Uyumadan önce içtiğiniz 1-2 bardak su gece boyu vücudunuzun susuz kalmasını engellemiş olur.

Tüm bunları tüketmeye özen gösterirken hangi besinlerden kaçınmalıyız?

  • Yağlı sosları, mayonez,
  • Tuzlanmış, salamura yapılmış her türlü yiyecek
  • Şarküteri ürünleri,
  • Yağlı ve şekerli hamur tatlıları,
  • Yüksek miktarda tüketilen gazlı içecekler cilt sağlığımız için olumsuz etkiler oluşturabilecek besinlerdendir.

DİYETİSYEN TUĞÇE YARDAL

mail-grubu