D Vitamini Yetersizliği Hipertansiyona Neden Oluyor !

0
1150
www.diyetisyenstore.com

D  Vitamini Eksikliği Hipertansiyona Neden Oluyor !

The Lancet Diabetes & Endocrinology dergisinde yayımlanan çalışmanın neticelerine göre, D vitamini seviyesinin düşük olması, yüksek kan basıncının sebeplerinden biri olabilir . Önceki araştırmalar düşük D vitamini seviyeleri ile hipertansiyon arasından kuvvetli irtibat olduğunu göstermiş fakat doğrudan bir sebep-netice alakası ortaya konulamamıştı. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaşayan 146.500’den fazla Avrupa menşeli kişinin genetik veriler dahil analizleri yapıldı. Bu kişilerde D vitamini seviyesi % 10 arttırıldığında, hipertansiyon gelişme riskinin % 8 azaldığı tespit edildi. . (Health Day News, 26.06.2014)  Bu araştırma düşük D vitamini seviyelerinin yüksek kan basıncına sepep olabildiğini ve D vitamini desteğiyle hipertansiyon riskinin azaltıbildiğini  ortaya koyan önemli bir adımdır.

Öyleyse gelin şimdi
Kemik ve diş gelişiminden, hipertansiyon ,  kanserden korunmaya kadar sağlık üzerine birçok olumlu etkisi bilimsel çalışmalarda gösterilmiş olan D vitaminini nasıl temin edebilecegimize bakalım.

D VİTAMİNİ KAYNAKLARI
İnsanlarda D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarından gelen UV-B ışınlarıdır. Günlük D vitamini ihtiyacının %80-90’ı güneş ışınlarından elde edilmekte olup besin ve gıdalardan oldukça düşük bir miktar alınmaktadır.  Yağlı balıklar, balık karaciğer yağı ve yumurta gibi çok az sayıda gıda doğal olarak vitamin D içermektedir. Çok az miktarda olmak üzere de et ve peynirde de yer alır.

Vitamin D için ana diyetsel kaynaklar; süt, yoğurt, ekmek ve kahvaltıda yenilen tahıllardır.

EN ÖNEMLİ VİTAMİN D KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Yukarıda da  bahsettigim gibi en önemli Vitamin D kaynağımız güneşten gelen UV-B ışınlarıdır.
UV-B ışını yaz aylarında ve yüksek rakımlı yerlerde daha yoğundur.  UV-B ışınları kapalı ve bulutlu havada veya pencere ,araba camı gibi bir engele temas ettiğinde saçılarak kolayca dağılır ve engeli yeterince aşamaz. Bu nedenle yeteri kadar D vitamini sentezlenemez. Yani pencere ardında güneşlenirseniz esmerleşirsiniz ama yeterli UVB alamadığınız için yeterli D vitamini sentezi yapamazsınız. UVB’nin dağılmadan hedefe ulaşabilmesi için açık bir havada atmosfere dik açıyla gelmesi (öğlen saatleri) ve başka bir fiziksel etkenle karşılaşmaması gerekir. ( http://baharhastanesi.com.tr/mobil/haber.php?id=2175 )  Güneş ışınları yoluyla yeterli Vitamin D’yi alabilmek için el ve yüz bölgesinin günde yaklaşık 15 dakika kadar güneşe direk teması gerekmektedir.
Bununla beraber önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum. D vitamininin kaynağımız güneşin,  zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarına maruz kaldığımız saatler  sağlığımız açısından çok önemlidir. Burada   uzmanların cilt sağlığı için  özellikle öğlen saatlerinde güneşe direk maruz kalmaktan kaçınılması gerekti uyarısını  göz önüne almalıyız. D vitamini sentezi için yeterli süre kadar güneşe maruz kalmaya özen göstermeli ve   güneş ışınlarına uzun süreli direk temastan kaçınmalıyız.
Sağlıklı günler …                               

            Maria Tanoğlu

mail-grubu