Dinamik bir hafıza için beslenme

diyetisyen elif melek avcı, beslenme ve diyetetik, güncel diyetisyen bilgileri, diyet haberleri

0
3521
www.diyetisyenstore.com

DİNAMİK BİR HAFIZA İÇİN BESİNLER

Anne karnında oluşmaya başlayan beyin 9. Haftadan itibaren fetüs hareketlerini kontrol etmeye başlar. Haftalar ilerledikçe çeşitli duyular oluşmaya başlar ve beynin kontrol alanı gittikçe artmaya ve gelişmeye başlar. Bu gelişim 4-6 yaşlarına kadar sürer ve anne karnında üçte ikisi tamamlanan beyin gelişiminin kalan kısmı bu sürede devam eder. Gelişimin tüm evrelerinde beslenme çok önemlidir. Annenin beslenmesi bebeğin gelişimindeki bütün evreleri doğrudan etkiler. Bireyin yaşam süresi boyunca etkisi devam eder.

Beyin oluştuğu andan itibaren yaşamın sonuna dek faal durumdadır. Zaman zaman yaşam tarzına bağlı olarak veya dış etkenler sebebiyle bazı sorunlarla karşılaşabiliriz. Unutkanlık gibi, konsantre olamama gibi, hatırlama güçlüğü çekmek gibi… Bu tarz şikâyetleri azaltabilmek ve zihni canlandırabilmek için birkaç besini ve içeriklerini inceleyelim.

  • B12 Vitamini: Birçok görevinin yanı sıra sinir sistemi üzerinde oldukça etkilidir ve vücudumuz için en iyi kaynakları hayvansal besinlerdir. Eksikliğinde iştahsızlık, yorgunluk, pernisyöz anemi, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma hissi, depresyon, hafıza zayıflığı gibi problemler ortaya çıkabilir. Tüm bunların önüne geçebilmek için dana veya tavuk ciğeri, uskumru, sardalya, somon balıkları, süt ve süt ürünleri (peynir, kefir vs) ve yumurta tüketilmesi önerilir. Örneğin bir adet yumurta 0,7 mcg B12 vitamini içerir. Günlük B12 vitamini ihtiyacımız ise 2 mcg olup gebelik, emziklilik gibi durumlarda bu oran artmaktadır. Yumurta örnek protein olmasıyla beraber günlük B12 ihtiyacını karşılamakta önemli yer tutar. Alkol, sigara tüketimi, stres, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi çeşitli durumlarda B12 eksikliği görülebilir.
  • B9 Vitamini: Folik asit olarak da bilinen bu vitamin özellikle yeşil yapraklılarda bol bulunduğu için Latincede yaprak anlamına gelen ‘folum’ sözcüğünden türemiştir. Beyin fonksiyonları için faydalı bir vitamindir. Hücre yenilenmesi ve yeni hücre oluşumu, kan yapımı ve antikor oluşumunda görev alır. Özellikle anne karnındaki bebeklerin gelişiminde ve sinir sistemlerinin oluşumunda Folik Asit önemli bir rol oynar. Bu nedenle hamilelik döneminde önerilmektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, mercimek, kuşkonmaz, barbunya, brokoli ve tahıllarda yüksek oranda bulunur. Örneğin 1porsiyon bezelye yemeğinde 100 mcg, 1 su bardağı domates suyunda 50 mcg, 1 adet yumurta 25 mcg folik asit içerir.  Günlük gereksinimi 400 mcg’dır, bazı durumlarda bu miktar artış gösterir. B12 ile dengeli alınmalıdır.
  • Bunların yanında C vitamininden zengin besinler hafızanın güçlenmesine katkıda bulunur. Omega 3’ten zengin balıklar, antioksidan öğelerden zengin yeşil çay ve yaban mersini gibi besinler hafıza ve sinirsel fonksiyonlar için önemlidir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile dinamik bir hafızaya sahip olabilirsiniz.

[vc_cta h2=”Elif Melek Avcı” txt_align=”center” style=”flat” color=”violet” css_animation=”top-to-bottom”]

[embeddoc url=”https://www.gencdiyetisyenler.com/wp-content/uploads/2016/03/Dinamik-Bir-Hafıza-İçin.docx” viewer=”microsoft”]

mail-grubu