www.diyetisyenstore.com

Katarakt, maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı), glokom (göz tansiyonu) ve diğer görme bozukluklarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz? Göz dostu besinleri öğrenmek için okumaya devam…

 Kale bitkisi

Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz lahanagillerden olan bu koyu yeşil yapraklı sebze lutein ve zeaksantinden zengindir. Lutein ve zeaksantin retinada bulunan renk pigmentleridir. Beta karoten yapısında oldukları için katarakt ve maküler dejenerasyondan korunmamızı sağlarlar. Göz dostu bu besin öğelerinin diğer önemli kaynakları: karalahana, şalgam otu, ıspanak, brokoli, kivi, siyah üzüm, turunçgiller, mısır, mango, balkabağı. Vücudumuz, lutein ve zeaksantinin emilebilmesi için yağa ihtiyaç duyar. Bu yüzden bu besinleri az miktarda zeytinyağı gibi sağlıklı yağ kaynaklarıyla beraber tüketmeye özen göstermelisin. Kale bitkisi aynı zamanda C Vitamini ve beta karoten gibi göz sağlığını destekleyen diğer besin ögelerinden de zengindir.

Tatlı Patates

Turuncu renkli bu yumru sebzeler, maküler dejenerasyondan koruyan beta karotenden zengindir. Kuru göz ve gece körlüğünden korunmamızı sağlayan beta karoteni vücudumuz A Vitaminine çevirir. A Vitamini ve beta karoten göz enfeksiyonları riskini azaltmaya yardımcıdır. Tatlı patatesle aran yoksa korkmana gerek yok!  Havuç, balkabağı gibi koyu turuncu renkli ve ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler beta karotenden zengindir. Süt, yumurta ve ciğer de zengin A Vitamini kaynaklarıdır.

Antioksidan ve vitaminlerin en iyi kaynakları işlenmemiş gıdalardır, bu yüzden bu besini öğelerini ilaçlarla almak yerine beslenme planında değişiklikler yapmayı denemelisin! Lutein ve zeaksantin gibi A Vitamini ve beta karoten de vücudumuz tarafından emilebilmek için yağa ihtiyaç duyar.

Çilek

Katarakt riskini azaltan C Vitamini yönünden oldukça zengin olan çilek göz sağlığı için iyi bir tercihtir. Bununla beraber beslenmende biber, brokoli, kivi, brüksel lahanası, kuşburnu, ananas, turunçgiller ve kavun gibi diğer C Vitamininden zengin kaynaklara daha çok yer vermen gerektiğini unutma!

 Somon

Yeterli düzeyde Omega-3 yağ asitleri tüketmenin kuru göz problemini çözmene yardımcı olabileceğini biliyor muydun? Somon, alabalık, sardalye, ringa, ton balık gibi Omega-3 yağ asitlerinden zengin balıkları haftada 2-3 kez tüketmen gerekir. Ceviz, keten tohumu, soya fasülyesi ve chia tohumu gibi sağlıklı yağlardan zengin besinleri, porsiyon kontrolü sağlayarak her gün tüketmen gerekir.

Somon aynı zamanda maküler dejenerasyondan korunmayı sağlayan D Vitaminin de iyi bir kaynağıdır. Uskumru, yumurta, ciğer, süt ve süt ürünleri D Vitamininden zengin diğer kaynaklardır.

Yeşil çay

Bir fincan yeşil çay içeriğindeki antioksidanlarla katarakt ve maküler dejenerasyon oluşum riskini azaltmaya yardımcı olarak lezzetli ve rahatlatıcı ağır bir ara öğünden çok daha fazlasını ifade eder. Yeşilçay, antiinflamatuvar ve antioksidan içeriğe sahip kateşinden zengindir. Kateşinden zengin diğer besinler: çikolata, kırmızı renkli meyveler (karadut, çilek, frambuaz). elma ve siyah çay.

Yazar : Hatice Çetinkaya
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

mail-grubu