Duygularınıza Teslim Olmayın!

    0
    1171
    www.diyetisyenstore.com

    Hangisiyle besleniyorsunuz?
    Duygularınızla mı yoksa bedeninizle mi?
    Yaşadığınız açlık duygusal açlık mı fiziksel açlık mı?

    Yemek yediğinizin farkında olmuyor ve kendinizi bir türlü yemekten alıkoyamıyorsanız, ve kilolarınızı da kontrol edemez hale geldiyseniz ,duygusal açlık çekiyor olabilirsiniz.

    Metabolizma,yemek yeme ve açlık üzerine yapılan birçok araştırmalarda insanların sadece fiziksel olarak kendilerini aç olarak hissetiklerini değil,duygusal sorunların etkisiylede açlık hissetmeden yemek yediklerini gösteriyor.Aslına bakarsanız bu da bize çocukluk çağında öğretilen ve bilinç altımıza işlenen bazı yeme alışkanlıklarına bağlanıyor.Örneğin:Çocuklara ağladıkları yada huzursuz oldukları zaman aç olmadıkları halde sevecekleri yemeklerden uzatıp onları yatıştırmaya çalışıyoruz.Böylelikle aslında acı çeken çocuğa acısını unutturmak için hiçbir çocuğa hayır diyemeyeceği ödüller sunuyoruz.Bu da zaman içerisinde her acı çektiğimizde bizi avutması ve geçici serotonin salgısını artıran besinlere yönleniyoruz..Sonuç olarak egosal yönden kendimizi o dakikalarda mutlu hissediyoruz ama bize ileriye dönük sorunlar yaşatabilicek yüksek kalorili besinleri vücudumuza aldığımızda aslında ileri ki dönemler de  o geçici mutlulukların yerini çok daha büyük hayal kırıklıkları alabiliyor.

    Peki kısaca fiziksel ve duygusal açlıkdan bahsettik ama tam anlamıyla duygusal ve fiziksel açlık nedir?
    Fiziksel açlıkta karnımızda  bir kazınma olur ve fiziksel belirti verir .Mide guruldar,yavaş yavaş artan işaretlerle yemek yeme zamanının geldiği sinyalini verir.Kan şekerin düşer. ve son yemek saatinin üzerinden dört-beş saat geçmiştir ,baş ağrısı enerji düşüklüğü hissediliyordur bu da fiziksel acıkmayı başlatır. Ancak duygusal açlıkta böyle bir şey olmaz  ve aniden başlar.
    Fiziksel açlıkda sabredebilirsin.Ancak duygusal hissedenler hemen yemek ihtiyacını karşılamak ister.

    Fiziksel açlıkta yedikçe doyarsın.Duygusal açlıkta ise ne kadar yersen ye doymazsın .Örneğin:Fiziksel açlıkta  ufak bir atıştırmayla (mesela meyveyle bile)doyabilirsin ama duygusal açlıkta atıştırmalık doygunluk vermez ve daha kalorili yiyecekler tercih edilir.

    Fiziksel açlıkta ne yiyeceğinin planını yaparsın ,ancak duygusal açlıkta bir plan olmaz.Ne bulursan onu yer ve doymak bilmezsin Örneğin:Fiziksel açlıkta tostun  yarısı veya tamamını yemenin seçimi yapılabilir.Duygusal yiyiciler ne ölçüde yediklerine dikkat etmezler.Otomatik olarak besini tüketirler,yediklerinin büyük veya küçük olması,az veya çok olması fark etmez.

    Fiziksel açlıkta mideden beyne giden uyaranlarla doyduğunu hissedersin.Duygusal açlıkta ağız ile beyin arasında bir bağlantı söz konusu değildir.

    Fiziksel yiyiciler yediklerinin gerekli olduğunun farkındadır.Yemek yemenin ardından suçluluk ve pişman olmak yoktur. Yemek yemenin nefes almak gibi gerekli bir davranış olduğunu bilirler.Duygusal yiyiciler ise yemek yediklerinden dolayı suçlukluk duyarlar .Kendilerini daha iyi hissetmek için yerler ama sonrasında kendilerine kızarlar ,kendilerine egzersiz yaparak ve yemek yemeyerek yediklerini telafi edeceklerine dair sözler verirler.

    Eğer sizde bu tarz bir açlık olgusu içerisinde olduğunuzu düşünüyorsanız,duygusal sorunlarınızın temeline inerek çözüm yolları aramalısınız.Hangi duygusal alanda eksiklik hissetiğini düşünmen,ne elde etmek istediğini bilmen çok önemli .Ne aradığının ,neyi doyurmak ve neyi bastırmak istediğinin farkına vardığında ,sorunun çözümünde önemli bir aşamaya gelmiş olacaksın.Hepimiz yaşantımız boyunca çeşitli zamanlar da sıkıntılar ve strestlerle uğraşıyoruz.Ama bu tarz zamanlarımızda yemeğe değil ,kendimizi motive edebilicek etkinliklerle uğraşmalıyız.Bu tarz zamanlarda özellikle sevdiğimiz sporlarla ,egzersizlerle veya başka eylemlerle sorunumuzu unutturabiliriz.

    İllaki mutluluk hormonumu devreye sokmalıyım diyorsanız,duygusal açlığı yenmek için şeker ya da diğer daha fazla kalorili besinler yerine spor veya egzersiz yapmalısınız.

     

    mail-grubu