İşte Türklerin beslenme profili

0
1198
www.diyetisyenstore.com

Sağlık Bakanlığı, Türk halkının beslenme profili çıkarıldı. 45 bin kişiyi kapsayan dev araştırma çarpıcı bulgular ortaya koydu.

Buna göre Türkiye’de alışverişi en çok kadınlar yapıyor ve tercihlerini ise en çok pazar ve seyyar satıcılardan yana kullanıyorlar. Evlerde yemekler yüzde 95 oranında kadınlar tarafından hazırlanıyor. Erkeğin en çok mutfağa girdiği il ise İstanbul. Türk halkı öğle yemeğini çoğu zaman atlarken, akşam yemeğini ihmal etmiyor. Çalışanların sefertasıyla işyerine yemek götürme alışkanlığı halen devam ediyor. Vatandaşların yüzde 45’i süt tüketmezken, et tüketmeyenlerin oranı yüzde 20. Her gün yumurta tüketenlerin oranı ise yüzde 30. Ekmek ve çay Türk halkı için adeta vazgeçilmez. Alkollü içecek tüketmeyenlerin oranı da yüzde 85.

İŞTE TÜRKLERİN BESLENME PROFİLİ
Türkiye’de neredeyse yağsız yemek yapılmıyor. Yemeklerde genellikle ayçiçek ve zeytinyağı kullanılıyor.  Türkiye genelinde evlerde en çok turşu, zeytin, yoğurt, reçel, ekmek, bazlama ve yufka üretilirken, sucuk ve pastırma ise hanede en az üretilen yiyecekler arasında yer alıyor.  Öğle yemeğini atlayanların oranı erkeklerde yüzde 14.5, kadınlarda yüzde 21.4 ve toplamda yüzde 17.8 olarak saptanırken, akşam yemeğini atlayanların oranı sadece yüzde 5 olarak belirlendi.

İŞYERİNE EVDEN YEMEK GÖTÜRÜYORUZ
Türkiye genelinde çalışan bireylerin yüzde 35’inin evden yemek getirdiği veya evde yediği, yüzde 35’nin işyerinin verdiği yemeği yediği, yüzde 25’inin ise dışarıdan yediği tespit edildi.  Kadınlarda evden yemek getiren veya evde yiyen oranı yüzde 45.3 iken bu oran erkeklerde yüzde 32’de kaldı.   Türkiye genelinde süt tüketmeyenlerin oranı yüzde 45 olarak belirlenirken, kırmızı eti hiç tüketmeyenlerin oranı da yüzde 20 olarak kayda geçti.  Tavuk, hindi tüketim sıklığına bakıldığında, en yüksek tüketim sıklığının haftada 1-2 kez olduğu kaydedildi. Balığı da hiç tüketmeyenlerin oranı yüzde 39 olarak tespit edildi.
Genelde bireylerin yüzde 78’i hiç sakatat tüketmezken, sakatatı en çok erkeklerin tükettiği ortaya çıktı.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HER GÜN YUMURTA KIRIYOR

Her gün yumurta tüketenlerin oranı yüzde 30 olarak belirlenirken, bireylerin yüzde 27’si haftada 1-2 kez, yüzde 24’ü haftada 3-4 kez yumurta tüketiyor.  Sebze-meyve tüketim sıklıkları incelendiğinde ise bireylerin yüzde 48’nin her gün yeşil yapraklı sebze tükettiği, bu oranın erkeklerde yüzde 44, kadınlarda ise yüzde 51 olduğu saptandı.

EKMEKSİZ OLMAZ

Araştırmaya göre beyaz ekmek türlerinin yüzde 85 oranında her gün tüketildiği, tam tahıl ekmeklerini hiç tüketmeyenlerin oranının da yüzde 71  olduğu tespit edildi.  Bireylerin yüzde 31’i haftada 1-2 kez, yüzde 28’i haftada 3-4 kez, yüzde 22’si her gün pirinç, bulgur, makarna gibi tahılları tükettiği, tarhanayı tüketmeyenlerin oranının da kentte yüzde 47, kırda yüzde 43 olduğu ortaya çıktı.

ÇAYSIZ GÜNÜMÜZ GEÇMİYOR

Türkiye’de her gün en sıklıkla tüketilen içeceğin yüzde 92,6 ile çay olduğu saptandı. Bitki çaylarının tüketim sıklığının genelde düşük olduğu, toplamda yüzde 71.2 oranında hiç tüketilmediği gözlendi.
Kahve, neskafeyi her gün içenlerin oranı yüzde 21’i bulurken, alkollü içecekleri tüketmeyenlerin oranı yüzde 85 olarak belirlendi.

HAZIRA MESAFELİYİZ

Bireylerin hazır besinleri tüketim sıklıkları incelendiğinde ise Türkiye’de hazır çorba tüketiminin yüzde 12 ile haftada 1-2 kez olduğu ortaya çıktı. Döner ve kebap türünde ise bireylerin yüzde 19.7’si ayda 1 kez, yüzde 15.1’i 15 günde 1, yüzde 14.2’si haftada 1-2 kez döner, kebap tüketiyor. Hamburger, kızarmış tavuk parçaları gibi fast food besinleri tüketmeyenlerin oranı yüzde 77.5 olarak gözlenirken, cips tüketim sıklığı yüzde 76.7 oranında hiç tüketilmiyor.

KADINLAR PAZARA ÇIKIYOR

Türkiye’de yiyecek ve içecek alışverişini yapan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ını erkek, yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor.  Bu alışverişler ise en çok yüzde 76 oranında Pazar ve seyyar satıcıdan, yüzde 72’si marketten ve yüzde 31 bakkaldan yapılıyor.

Gökhan KAYA/TÜRKİYE GAZETESİ

mail-grubu