Şeker Yerine . . .

0
1306
www.diyetisyenstore.com

Günümüzde şeker tükettiğimiz bir numaralı besin ögesi olmuştur. Bu yazımda zararları bilinse de kullanılan  bu ögeden vazgeçmek için birkaç alternatif sunacağım. İlk olarak şeker hakkında kısa bir bilgi paylaşmak isterim. Şeker; ham madde olarak şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilir. 1 kg şeker için ortalama 7-8 kg şeker pancarı kullanılır. Özellikle kullandığımız beyaz şeker yani rafine edilmiş şeker bir çok işlemden geçtiği için besin değerlerini kaybedip geriye sadece tat vericiliği ve kalorisi kalmaktadır.

Beyaz şekerin zararlarından en önemlilerinden ikisine değinecek olursak;
– Glisemik indeksi yüksektir. Şeker bir çok insanda mevcut olan diyabet hastalığının baş düşmanıdır. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip ve yine hızlı bir şekilde düşmesine “hipoglisemi” sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da baş dönmesi, eller ve ayaklarda titreme, halsizlik gibi sebepler oluşabilmektedir.

– Obezite / Kilo artışına neden olmaktadır. Çağımızın hastalığı olan obezitenin baş dostudur. Obezite; vücut ağırlığının boyla orantılı olmaması ve kilo fazlalığından oluşan bir hastalıktır. Obezite varlığı durumunda bir çok hastalık da meydana gelebilir.

Bir de Esmer Şeker vardır. Nedir bu esmer şeker ;

Beyaz şeker yerine esmer şeker kullanmak daha yararlıdır diye söylemler bulunmaktadır. Bunun nedeni zararları aynı olsa da beyaz şekere nazaran esmer şekerde az da olsa vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bunun nedeni de daha az işlenmesinden kaynaklıdır. Yalnız kalori bakımından çok önemli farklılıkları olmayan esmer şekeri beyaz şekerle aynı kefeye koyarak tüketmenizi önermiyoruz. İçinde özellikle fazla miktarda bulunan sodyum tansiyon hastaları için önerilmeyen bir mineraldir. Zaten esmer şekerin %90’ı beyaz şekerdir. Esmer şekerin tadı da biraz daha karamelimsi olup aynı tatlılığı yakalamak için biraz daha fazla esmer şeker ilavesi gereklidir.

Şeker en çok kullanıldığı yerler;

Şekeri en çok çay içerken tüketiyoruz. Çayı şekersiz içmek mümkün ancak alışması zor. Normalde tadı acı olan zencefil çaya ilave edilerek çaya hoş bir tat verilebilir ve şeker ihtiyacı giderilebilir. Zencefilin keskin tadı ferahlamayı da sağlayacaktır. Yalnız günlük alımı 4 gramı geçmemelidir ve 2 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.

Kek ve pasta yapımında da şeker başlıca kullanılan bir gıdadır. Şeker yerine pekmez konulmasını öneriyorum. Pekmez keklere de güzel bir renk veriyor. Hatta şeker konulan keklere göre tüketimi daha güzel olmaktadır. Bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelen, İçinde bir çok mineral ve vitamin bulunan pekmez de aynı zamanda antioksidan özelliği bulunmaktadır.

Sağlıklı ve formda kalmanız dileğiyle…
Ayşenur Özturan
Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrencisi

mail-grubu