Nur Çağlar Karbonhidratlar hayatımızdan çıkartmak doğru mudur
www.diyetisyenstore.com

KARBONHİDRATLARI  HAYATIMIZDAN ÇIKARMAK DOĞRU MU?

Öncelikle diyete başlayan kişilerin en çok yaptığı hatalardan birisi vücutlarına yeterli miktarda karbonhidrat almamalarıdır. Böylece daha hızlı kilo kaybı elde ederler.

karbonhidrat alımı - Genç Diyetisyenler
Karbonhidrat Alımı – Genç Diyetisyenler

Fakat vücuda yeteri kadar karbonhidrat alınmadığında bir süre sonra metabolizma yavaşlar, glikojen depoları ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidratlar kullanılmaya başlar. Bu da kas kaybı demektir ve beraberinde su kaybına da neden olur.

Yani; diyetlerindeki karbonhidratları kesen kişilerin tartıdaki kilo kayıpları vücuttaki yağ değil, kas ve su kaybıdır.  1 gr kas kaybı ile yaklaşık 2,7 gr su kaybedersiniz ve bu sağlıklı zayıflamadığınız anlamına gelir.

diyetisyenstore-logo
diyetisyenstore-logo

Vücudumuz kendisi için gerekli olan enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan, %25-30’unu yağlardan sağlamak zorundadır. Bu orandan çok daha düşük karbonhidrat alımı diyetteki protein ve yağ alımının artmasına sebep olacaktır ki bu istemediğimiz bir durumdur.

Aynı zamanda karbonhidratların yeteri kadar tüketilmemesi gün içerisindeki iş veriminizi etkiler, fizyolojik olarak güçsüz hissedersiniz, baş ağrısına sebep olabilir. Bununla birlikte kan şekerinin düşmesi ile öğün dışı atıştırma isteğiniz artacaktır.

Karbonhidrat İçeren Besinler 

Karbonhidrat
Karbonhidrat

Gelelim günlük alınan enerjinin ana bileşeni olan karbonhidratlara; ekmek ve tahıllar, kuru baklagiller ve meyveler diyetimizde bulunması gereken sağlıklı karbonhidratlardır. Hayatımızdan çıkaracağımız karbonhidratlar ise; basit şekerler (çay şekeri gibi), pasta, şerbetli tatlılar, beyaz un, asitli-gazlı içecekler vs. Önemli olan beslenmemizden basit karbonhidratları çıkarmak ve kompleks karbonhidratlara yer vermektir. Örneğin; öğünlerde beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeği, ara öğünlerde çikolata yerine meyveyi tercih ederseniz hem sağlıklı enerji hem de posa, B grubu ve C vitamini de almış olursunuz. Bunun yanında, karbonhidratlar vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamada ve bağırsakları çalıştırmada oldukça etkilidir.

Unutmayın ! Nasıl ki arabanın çalışması için bir yakıta ihtiyacı var ise vücudun da yakıtı enerji sağlayan besinlerdir.

KAYNAK

Baysal, A. Beslenme. 2012. Ankara. Hatipoğlu yayım evi.

Sağlıklı Günler
Nur ÇAĞLAR

mail-grubu