Kırmızı etin alternatifi “Pembe Et”

İrem Karslı, beslenme ve diyetetik, diyetisyen, güncel diyet bilgileri, beslenme ve diyet makaleleri, diyetisyen bilgileri, hindi eti, dana eti, etin besleyiciliği

0
1849
www.diyetisyenstore.com
İrem Karslı
İrem Karslı

Hindi Eti & Dana Eti

Günümüz Türkiye’sinde kırmızı et fiyatları her geçen gün artıyor. Genel ekonomik durumu göz önüne alırsak ne yazık ki herkes yeteri kadar kırmızı et tüketebilecek durumda değil. Peki bu durumda ne yapılabilir? Kırmızı ete alternatif olarak size ’’pembe et’’ desem?

Hindi eti, kırmızı et ve beyaz etin tam ortasında diyebiliriz. Tat ve besin değerleri açısından ikisinin karışımı halinde. Ama ne yazık ki hindi eti ülkemizde hala pek popüler değil. Türkiye’de sadece 20 yıllık bir geçmişi var. Bunun sebebi Türk yemek kültüründe hindi etinin pek yer almaması da olabilir.Değişen ihtiyaçlar ve sağlık algısı bunun değişmesini ve hindi eti tüketimin artmasını sağlayabilir.

Sağlık deyince herkesin aklına ilk önce yağ geliyor . Hindi etinin toplam yağ ve kolesterol oranı kırmızı ete oranla çok düşüktür. Kalp ve damar sağlığı sorunları yaşayan insanlar için kırmızı ete tat olarak en yakın alternatif hindi eti olabilir. Ama kırmızı et damarlarımızı pek sevmiyor gibi. Bakın 100 gr Hindi göğüs etinde sadece 1,6 gr yağ bulunurken yarım yağlı dana etinin 100 gramında 12,5 gr yağ bulunmaktadır. Sizce de bu durum sağlığımız açısından biraz düşündürücü değil mi?

Hindi eti aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. 100 gr hindi göğüs etinde 17,7 gr protein varken  100 gr yarım yağlı dana etinde 18,8 gram protein bulunur. Kırmızı etin daha çok protein içerdiğini düşünenler hindi eti de kırmızı ete yaklaşmış gibi.

Hindi eti rahat sindirilebilen bir ettir. Kırmızı ete göre bağ dokusunun az oluşu daha kolay pişirilmesini ve sindirilmesini sağlar.

Hindi göğüs eti yoksa but eti mi derseniz tercih biraz size kalmış. Hindi but etinin rengi kırmızı ete biraz daha yakındır. Bunun sebebi hindi gibi kümes hayvanları çok yürürler ve butları daha kaslıdır. Kas içinde bulunan myoglobin ete kırmızı rengini verir ve demir içerir. But etleri göğüs etlerine göre daha fazla demir içerir.  Ama but etleri daha yağlıdır. 100 gr derisiz hindi but etinde 3 gr yağ vardır. Göğüs etinde ise 1,6 gr yağ vardı. Demem o ki damak zevkinize göre tercih sizin.

Hindi eti kırmızı ete göre daha ekonomiktir. Yarım yağlı 100 gr Dana etinin kilosu 43 lira iken hindi göğüs etinin kilosu 19 liradır.

Kırmızı etin yeri gönlümüzde apayrı olsa da ekonomik durumunuz kırmızı et tüketiminizi sınırlandırıyorsa hem daha sağlıklı hem daha ucuz bir şeçenek olarak hindi etine mutfağınızda daha çok yer vermelisiniz.

 

[vc_cta h2=”Yazar : İrem KARSLI ” txt_align=”center” style=”flat” color=”purple” css_animation=”bottom-to-top”]Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İsterseniz BURAYI tıklayınız.[/vc_cta]

 

Yazar : İrem Karslı Kimdir?
06.11.1995 tarihinde Mersin’nin Tarsus ilçesinde doğdum. İlkokulu Kahramanmaraş’ta , ortaokulu Adana’da okudum. Daha sonra Aksaray Fen Lisesi’ni kazanmamla beraber Aksaray’a taşındık. Babamın görevinden dolayı Muğla’ya tayinimiz çıktı ve şu an Muğla’da yaşıyoruz. Lisede Türkiye Yazarlar Birliğinin verdiği, Polatlı Belediyesi’nin uluslararası alanda düzenlediği “Hala Anlatacak Masallarımız Var” isimli hikaye yarışmasında mansiyon ödülü aldım. Ayrıca TBMM’nin Türkiye genelinde düzenlediği ”Bilgi Toplumunda İnternetin Rolü” Adlı kompoziyon yarışmasında 11. olarak dereceye girdim ve ödül aldım. Adana Türk Amerikan Derneği’nin 2 yıllık kurs programını tamamlayarak İngilizce sertifikamı aldım, iyi düzeyde ingilizce biliyorum. Başlangıç düzeyinde Almanca’ya da hakimim. Şu an Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde okuyorum.

mail-grubu