TBV KIRMIZI NOKTA
TBV KIRMIZI NOKTA
www.diyetisyenstore.com

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan trafik ışıkları sisteminin Türkiye’de hayata geçirileceğini ve sağlığa zararlı gıdalara kırmızı damga konulacağını söyledi.

Daha önce Türk Böbrek Vakfı tarafından duyurulan trafik ışıkları projesini sayfamızda yayımlamıştık. 

“Tuzdaki başarıyı şekerde elde etmeye çalışıyoruz”

Tuz

“Şimdi aynı başarıyı 3-4 yıldır şekerde elde etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Timur Erk, “Ama o konuda sıkıntı var açık ve net. 50 gram yeterli, 150 gram şeker tüketiyoruz. Her şeyde şeker var. Tuzda olduğu gibi 3 misli şeker tüketiyorduk.

Tuz başarı ile aşağı çekildi ama şekerde hala sıkıntı devam. Şimdi dünyada gelişmiş ülkelerde yaygınlaştırılmış bir trafik ışıkları modelimiz var. Bütün sıkıntımız, paketlenmiş, işlenmiş paketlerde” dedi.

“Şeker oranı fazlaysa kırmızı noktayı, damgayı yiyecek”

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Her 100 gramlık paket önümüze konulduğunda bir çay kaşığı tam dolu olduğunda 6 gram, dörtte biri bunun 1,5 gram yapıyor.

şeker genç diyetisyenler
şeker genç diyetisyenler

Yani 100 gramda 1,5 gram tuz var ise kırmızı nokta alacak Türk Gıda Kodeksi’ne göre. 26 Ocak 2017 tarihinde yeni bir kararname çıktı. Oradaki konuya göre 2020’nin başından itibaren bütün işlenmiş, paketlenmiş, ambalajlanmış gıdalarda kırmızı nokta geliyor. Malumunuz, ne ilaç içeriklerini okuruz ne de bu paketler üzerindeki karga burga yazılmış paketleri pek okumayız. Ama görülebilecek şekilde kırmızı damgayı herkes görür. Şimdi kırmızı damgayı görünce markete giden anneleriniz başta olmak üzere kim alışveriş yapıyorsa bundan uzak duracak, 2020’nin başından itibaren” ifadelerini kaydetti.

 

“Endüstri tuzu aşağı çekmeye başladı”

“Endüstri de şu anda tuzu yavaş yavaş aşağıya çekmeye başladı” diyen Erk, şu cümlelerle devam etti.

“Şekerde daha başlamadılar. Çünkü işlerine pek gelmiyor. Özellikle şeker var, şeker var. Şeker var pancar şekeri, şeker var nişasta bazlı şeker. Özellikle mısırın içindeki nişastadan yapılmış şeker. Renksiz, bal kıvamında bir sıvı, raf ömrünü çok iyi arttırıyor. Markette raf ömrü çok önemli. Ne zaman alınacağı belli mi?

Tuz Miktarı Azaltılacak mı ?

Mesela bir hazır çorba içinde 4 gram tuz var. Ne zaman alınacağı belli değil. O tuz niçin 4 gram konuyor oraya raf ömrü artsın diye. Eğer içinde şeker varsa 22,5 gramdan fazlası kırmızı noktayı, damgayı yiyecek. Biz zararlı diye, tüm hastalıkları bertaraf etmek için bunu almayacağız. Ne alacağız, ya sarı damgalı hatta yeşil damgalı ürünü alacağız. Aşırı tuzlu, aşırı şekerli olunca dur diyeceğiz, alma diyeceğiz kendimize. Sarıda ihtiyatlı olarak alabilirsin diyeceğiz. Yeşile geldiğimiz zaman istediğimiz kadar tüketebileceğiz. Dolayısıyla yeni bir duyarlılık ortaya çıkacak ve o duyarlılığa göre hareket edeceğiz. İşte o zaman Türkiye’deki yıllık yüzde 8 obezite artışını frenlemiş olacağız, kısmış olacağız ve çok daha sağlıklı yarınlara sahip olacağız.”

KAYNAK : İHA

 

mail-grubu