Kurban bayramı ve beslenme

Eray GÖLBAŞI, dyt Eray GÖLBAŞI, kurban bayramı ve beslenme,bayram beslenme,bayram diyeti,diyetisyen,diyet,güncel diyet bilgileri

0
1233
www.diyetisyenstore.com

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Eray GÖLBAŞI
Eray GÖLBAŞI

Bildiğiniz üzere kurban bayramına az bir süre kalmış bulunmakta, bu yüzden kurban bayramında beslenme konusunda bir yazı ele almak istedim.

Öncelikle bayram sabahı eş, dost ve akrabalarla birlikte kahvaltıda aşırıya kaçılmamalı ve mümkün olduğunca hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir. Yağlı kahvaltı seçenekleri yerine az yağlı peynir, salatalık ,domates, haşlanmış yumurta gibi hafif yiyecekler içeren kahvaltılar tercih edilmelidir.

Çoğu insanın et tüketimini normal günlere oranla arttırdığı kurban bayramında özellikle kolesterolü ve kalp damar hastalıkları bulunanların bilhassa dikkat etmeleri gerekmektedir.Özellikle ette bulunan doymuş yağ oranının yüksek olması kalp damar hastalıklarına davetiye çıkaracağından eti tüketmeden önce yağlı kısımlarını ayırmalı ve elden geldiğince yağsız ve az yağlı tüketilmelidir.

Etler iyi protein kaynağı olmasıyla birlikte yüksek oranda demir içermektedir ancak C vitamini yönünden yetersizdir. Bu yüzden etleri sebzelerle birlikte pişirmek ya da etin yanında diğer C vitamini kaynaklarını tüketmek hem etteki C vitamini eksikliğini kapatmakta hem de etin içindeki demirin emilimini kolaylaştırmaktadır.

Kurban bayramında diğer bir dikkat etmemiz gereken husus ise kurban etinin kesimden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğidir. Çünkü kurbandaki mikroorganizmaların ölmesi için 24 saate ihtiyacı vardır ve bu süre içinde hayvanda ölüm sertliği vardır. Birkaç gün bekletilmeden hemen tüketilen kurban etlerinin sindirimi zordur ve rahatsızlıklara yol açar.Kurban etlerini pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken nokta ise kızartma yöntemi yerine haşlama veya ızgara yöntemlerinin kullanılmasıdır.Bunlar haricinde bayram günü olduğu için ikram edilen hamur işi ve tatlılardan da mümkün olduğunca uzak durmakla birlikte 8-10 bardak kadar su içmeyi ihmal etmemek gerekir.

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Son olarak kurban etlerini saklarken etler küçük parçalara ayrılmalı ve buzdolabı poşetine konulmalıdır. Bu küçük parçalar ise -2 derecede 4-7 gün -18 derecede ise daha uzun süre saklanılabilir. Etler çözündükten sonra ise tekrardan dondurulmamalı ve pişirilerek tüketilmelidir.

UNUTMAYIN SAĞLIKTAN ÜSTÜN BİR ZENGİNLİK YOKTUR, SAĞLICAKLA KALIN…

Yazan: Eray GÖLBAŞI

mail-grubu