Migren ve Beslenme

0
1730
diyetisyen-rehberi

Migren aslında baş ağrısı tipidir.Migren tipi baş ağrısı başımızdaki damarların aşırı genişlemesi sonucu oluşan baş ağrısıdır.Ağrı tipleri çeşitli olmakla beraber genelde zonklama ve keskin darbe şeklindedir.Migren tipi baş ağrılarının genetik faktörlerin yanında vücudun damar ve sinir yapısındaki değişikliklerinin etkili olabileceği ve bazı hormon düzeylerindeki serotonin , endorfin  gibi azlığında  olabileceği bilinmektedir.Migren tipi baş ağrıları tanı ve tedavisi için bir nöroloji uzman doktora başvurmak gerekir.Bir diyetisyen olarak besinlerde migreni tetikleyen besinlere bakacak olursak damarda genişlemeye yol açan besinlerin olduğunu görürüz. Bunlar : bira, şarap ,özellikle kırmızı şarap gibi alkollü içkiler, her türlü peynir (lor peynir hariç)ve her türlü çikolata ve çikolatalı besinler migreni tetikleyen  tiramin,histamin gibi bileşikler içerdiğinden migren krizine yol açabilir. Magnezyum mineralinden fakir bir beslenme tipi de migren ataklarını tetikler, artırır. Bunun için magnezyum minerali yönünden zengin bir beslenme yapmalıyız. Magnezyum minerali en çok : ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlarda bulunur. Her gün 1 avuç bunlardan birisi tüketilmelidir. Bununla birlikte kurubaklagil tabir ettiğimiz tahıllarda kurufasulye,nohut,barbunya,yeşil mercimek,kırmızı mercimekte de magnezyum minerali bulunur. Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketmeliyiz. Yeşil yapraklı sebzeler tere, roka, maydonoz, nane, marul, ıspanak, pazı da magnezyumdan zengindir.Her gün birinden birini en 3  porsiyon tüketmeye özen göstermeliyiz. Tahıllarda da magnezyum bulunur fakat tahılın kepeğinin ve özünün ayrılmaması gerekir. Bu yüzden saflaştırılmış un tüketiminden uzak durmalıyız.Yani: beyaz un, beyaz ekmek tüketimi zararlıdır. Ekmeğimizi tam buğday veya çavdar veya kepekli veya tam tahıllı ekmeklerden yana tüketmeliyiz. Pirinç tüketirken kepekli pirinç veya basmati pirinci veya bulgur  tüketmeliyiz. Makarna tüketirken de yine piyasada var, kepekli makarna veya tam buğday unundan yapılmış makarna tüketmeliyiz.Yine magnezyumdan zengin doğal şekersiz madensuları da her gün 1-2 adet tüketimine özen göstermeliyiz. Tabi madensuyunun gazını bekletmek şartıyla içmeliyiz.

Migren tipi baş ağrılarında öne çıkan bir başka besin çeşidi katkı maddeleri veya katkı maddesi içeren besinlerdir. Bunlar nitrat içeren şarküteri ürünleri ve hazır çorbalarda bulunan mono sodyum glutamattır.Günlük beslenmemizde hazır çorbalara, hazır etsu tabletlerine, çeşni verici  hazır baharatlara, işlem görmüş sucuk, salam, sosis gibi katkılı gıdalara kesinlikle yer vermemeliyiz. Migrende destek ürün,gıda takviyesi olarak kullanabileceğimiz takviyeler vardır.Mineral desteği olarak riboflavin ve magnezyum preparatları da migren ağrılarını hafifletir, oluşumu önler. Migren tipi baş ağrılarında doktorun verdiği tedaviye destek olarak bitkisel gıdalardan da faydalanmak mümkündür. Bunların başında gümüş iğne veya koyun gözü diye bilinen fewerfew ekstresi serotonin seviyelerini düzenleyici ve antiinflamatuar etkisinden faydalanılarak baş ağrılarını engelleyici etkiye sahiptir. Afye bitkisel gıda takviyesinin fewerfew ekstresini eczanelerde bulabilirsiniz. Yine gıda takviyelerinde histamin azaltıcı, serotonin azaltıcı etkisiyle 5-HTP(5 hidroksi triptofan) takviyesini kullanarak vücudun endorfin üretimini artırmış oluruz. Endorfin vücudun  kendi ürettiği ağrı hafifletici, moral artırıcı etkisi olan bir hormonudur. Genellikle zaten migren hastalarının çoğunda endorfin seviyesi düşük olur.Bu ürünü de eczenelerde Solgar adıyla veya  GNC adıyla alışveriş merkezlerindeki GNC shoplarda bulabilirsiniz .Zencefil kullanımı da migren tipi baş ağrısına antiinflamatuar etkisinden dolayı iyi gelirYemeklerde baharat olarak veya taze zencefil çorbalarda kullanılarak veya kökü çay yapılarak kullanılabilir.Günde 4 gramdan fazla tüketmeyin.Çarpıntı yapabilir.Tabi bu takviyeleri alırken doktor,eczacı ve diyetisyen yardımı,öngörüsü almayı unutmayın.

Bu saydıklarımın dışında ben ,bana başvuran hastalarda kilo problemi dışında migren rahatsızlığı da tarifliyorsa besin intolerans testi de öneriyorum,bu işte başı çeken Cambridge besin intolerans testinin güvenli olduğunu ve mutlaka yapılması gerektiğini söylüyorum. Bilim otoriteleri her ne kadar göz ardı etse de akupunktur, ozon terapi, sülük ve hacamat gibi alternatif yöntemlerin yapılmasında mutlaka yarar görüldüğünü söylemeliyim.Baş ağrısız en azından migren tipi baş ağrısına dönüşüp hayatımızı, işlerimizi, ruhsal durumumuzu olumsuz yönde etkileyecek durumları yaşamayalım inşallah. Yaşamak durumunda isek te en azında asgarisini yaşamak için bu öneri ve tavsiyelere kulak verelim ,uygulamaya çalışalım.Kalın sağlıcakla…

Dyt. Selma Öztürk

diyetisyenstore-logo