Nasıl mı yemeliyiz?

Buğra Önem, Erciyes Üniversitesi, Nasıl mı yemeliyiz?, sindirim, Diyetisyen Reyhan Oral, Diyetisyen Betül Ay

0
405
www.diyetisyenstore.com

Merhaba arkadaşlar

Hepimizin bildiği üzere hayatımızda ne yaptığımız kadar nasıl yaptığımız da önemlidir. En önemli konulardan biri de beslenmedir. Peki ne yediklerimizin yanında nasıl yediğimize dikkat ediyor muyuz? Yediklerimizden fayda sağlayabilmek için bu konuya 10 maddeyle değinmek isterim.

1. Yemeğe tuzla başlamak midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler. Az bir miktar ile başlamak kastedilen tabiki;)

2. Yemek yerken sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna çekerek yemek besinlerin tam sindirilmeden bağırsağa geçmesini önler.

3. Yemek yerken yemeğin ortasında su içmek doygunluk hissi ve yenilen gıdaların daha kolay sindirilmesini sağlar. (Yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra su içmek ise sağlık için zararlı olabilmektedir.)

4. Yemekleri çok sıcak yememenin vücutta kanlanmayı arttırarak ödeme sebebiyet vermesi de dikkat edilmesi gereken bir konudur.

5. Çok hızlı yemenin mide kanseri riskini artırdığı da saptanan bilgiler arasındadır.

6. Çok fazla yemek (gözün doymaması da diyebiliriz), gıdaların tam sindirilmeden daha da fazla gıda gelmesi sistemimizi çökertmeye kadar varabilir.

7. Ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de oldukça önemlidir dedik. Buna ruh halimizi dahil etmeden olmaz tabiki. Acele, yorgun, rahatsız, mutsuz ya da üzgün bir ruh hali ile yemek yemek besinlerin düzenli biçimde sindirilememesine ve besleyici değeri kaybetmesine yol açabilir. İnsanların kızgınlık durumlarında çekilen mide ve karın bölgesi fotoğraflarında, midenin, şişkin, kabarık, katı, kırmızı renkli olduğu, hiç bir esnekliği ve doğal mide hareketlerinin de olmadığı görülmektedir. Elimizden geldiğince huzurlu ve mutlu ortamda yemek yemeye özen göstermeliyiz.

İÇ

8. Diyetisyenlerin 4 kap (besin çeşidi olarak) önermesinin de elbette bir nedeni var. Çok değişik türdeki besinler sindirim sistemini zorlar ve zayıflatır. Bu nedenle bir öğünde dört çeşitten fazla besin almamaya dikkat etmeliyiz.

9. Yemekten sonra dinlenmek de önemli bir konudur. (dinlenmek derken yatıp uyumak değil tabiki:)) Yemek sırasında bedenin tüm enerjisi, bedenin kan sindirim organları için gereklidir. Kanı, fiziksel işler için kaslara veya yoğun düşünceyi sağlamak için beyne göndermek kişinin fiziksel ve zihinsel yeterliliğini azaltır, aynı zamanda sindirimi de engeller.

10. Bir yere dayanarak yemek yemenin de yemeğin doğal akışına engel olduğu ve mideye basınç yapması nedeniyle sindirimi zorlaştırdığı bilgisini de vererek yazımı noktalıyorum.

Sağlıkla kalın.

Yazar: Buğra ÖNEM

mail-grubu