www.diyetisyenstore.com

Obezite tedavisinde Serotonin yaklaşımı

Obezite, gencinden yaşlısına hatta çocuklarda da oranı gittikçe artan beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkaran son zamanlarda adından sıkça bahsedilen bir hastalıktır.

Hal böyle olunca yapılan her çalışma bir diğerini tetiklemekle birlikte obezite tedavisinde  yeni yaklaşımlar geliştirilmekte ve sonuçlardan çıkarımlar yapılmaktadır.Obezite ile mücadelede en etkili yöntem davranış değişikliği ve sağlıklı bir beslenme  olsa da tıbbi beslenme tedavisinde yeni yaklaşımlar obezite ile mücadelede destekleyici olmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre, obez kişilerde gut serotonin düzeyleri ikiye katlanmaktadır. Bu durum obezitenin, bağırsakta serotonin salınması ve üretme kapasitesinin artmasıyla karakterize olabileceğini bildirmektedir.

Vücudumuzda kilo artışı ve kalori alımından da sorumlu olan mutluluk ve üzüntü hormonu olarak bilinen serotonin hakkında yapılacak çalışmaların obezite görülme oranını düşürebileceği araştırmacılar tarafından belirtilmiştir.Bununla birlikte yapılan çalışmaların bir kısmında ,sinir iletiminde önemli bir nörotransmitter olan serotoninin yüksek konsantrasyonlarının da obezite ile bağlantılı olduğuna dair sonuçlara ulaşılmıştır.Bağırsak serotonin seviyesinin yüksek olması sonucunda kan glukozu ve yağ dokusunda artışla birlikte diyabet ve  obezite gelişimi gözlenmiştir.

Yapılan son çalışmalarla birlikte obeziteye yeni bir tedavi yaklaşımı olarak serotonin üreten bağırsak hücrelerine odaklanılmıştır.
Vücudumuzdaki serotoninin %90’ından fazlası bağırsak hücrelerinde yapılır ancak üretilen serotonin mod kontrolünde etkin olmak için beyne ulaştırılamaz.

Yürütülen araştırmadan sorumlu Prof.Keating,  son zamanlarda yapılan yüksek kaliteli yayınlarda bağırsaktan elde edilen serotoninin diyabet ve obeziteye neden olduğunu bilinmesine rağmen bu durumun  insanlarda bu tür bozukluklarla ilgili olup olmadığının bilinmediğini , elde edilen bulguların, insanlarda obeziteye neden olan seroton hakkındaki ilk çalışma olduğunu bildirmiştir.

Araştırmacılar, obez insanlarda yemek esnasında olduğu kadar dinlenme esnasında da üst bağırsaktan aşırı miktarda serotonin salgılanmasının gerçekleştiğini  ifade etmişlerdir.

Doç. Dr. Young ise, “Bu, serotoninin sindirim sisteminden salınımını kontrol edebilmemizin ve obezite ile yaşayan insanların bakış açısını daha da iyileştirmemizin yeni yollarını ortaya çıkardı” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.
Proje, obezite ve tip 2 diyabetde  gelecekteki yeni terapiler için heyecan verici bir beklentidir.

Sağlıkla ve huzurla kalın..

mail-grubu