Palm yağında farklı tartışmalar var

0
99
www.diyetisyenstore.com

“Palm yağında rastgele tartışmalar var”

Basın mensupları ile bir araya gelen Bakan Çelik, son zamanlarda medyada uzunca kendinden bahsettiren palm yağı konusundaki tartışmaları hatırlatılması üzerine, “palm yağına ilişkin iddialara dönük rastgele tartışmaların yapıldığını, konu sağlık olunca bu tip değerlendirmeleri saygıyla karşıladıklarını” belirtti. Konuyla ilgili bilimsel bir komisyonun kurulduğunu bildiren Çelik,

“Kısa süre içerisinde gerekli çalışmaların yapılacağını ve bu bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını Ama ilk etapta ”Bu boyutlarıyla bir tehlike arz etmediği, belli bir santigrat derecede, 240 derecede ancak bu ve benzer mahsurların çıkabileceğini, oysa üretilen tüm mamullerde böyle bir ısının söz konusu olmadığı” şeklinde bir ön değerlendirmeleri olduğunu belirtti. İnsan sağılığını ilgilendiren böyle önemli bir konuda yüzeysel bir değerlendirmeden ziyade bilim komisyonunun çalışmasını hızlı bir şekilde tamamlamasını bekliyoruz. Oradan çıkacak en doğru açıklamayı da kamuoyuyla paylaşmanın en doğrusu olacağını” belirtti.faruk-celik-basin-toplantisi

TİGEM, yerli sebze tohumu üretimi yapacak

Bitkisel üretimin temelini ise tohumculuğun oluşturduğu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tohumculuk alanında 2005 yılından bu yana üreticilere 1,4 milyar liralık sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini dile getirdi. Sebze tohumu ihtiyacının yüzde 50’sinin yerli üretimle karşılandığına dikkati çeken Çelik, hububatta bu oranın yüzde 80’leri aştığını belirtti.

Sertifikalı tohum üretiminin 2016 sonu itibarıyla 1 milyon tona ulaştığını, 70 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını bildiren Çelik, şunları kaydetti:

“Buna karşın yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithal ediyoruz. Yerli hububat tohumu üretimindeki başarımızı, sebze tohumunda da göstermemiz gerektiği inancıyla TİGEM bu alanda çalışmalara başladı. TİGEM ilk defa yerli sebze tohumu üretimi yapmak için hazırlıklarını tamamlamış bulunuyor. Antalya Boztepe işletmesinde domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirilecek. Bu hat ve çeşitler çoğaltılarak, üreticilerimizin ihtiyacına sunulacak. Böylece hem ihtiyacımız olan sebze tohumunu karşılamış olacağız hem de bu alanda ihracat kapasitemizi daha da geliştireceğiz.”

Bakan Çelik, 2018 yılından itibaren desteklemeler için sertifikalı tohum kullanım şartının uygulanacağını hatırlatarak, “Sertifikalı tohum açığımız var. Bunu kapatmak için özel sektörle birlikte gerekli çalışmaları yürütüyoruz.” dedi.

kaynak : gidahatti.com

mail-grubu