PCOS BESLENME VE TEDAVİ
PCOS BESLENME VE TEDAVİ
www.diyetisyenstore.com

PCOS Hastalığı ve Diyet Tedavisi

İlk kez 1935 yılında teşhisi konulan polikistikover sendromu (PCOS); reprodüktif çağdaki kadınlarda hormonal bozukluklardan dolayı en sık görülen endokrin bozukluktur. 15-50 Yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir ve kadınların yaklaşık %10’unda bulunduğu düşünülmektedir. Ancak pek çok kadın polikistikover sendromu olduğunun farkına varmamaktadır. PCOS;anovulasyon, hiperandrojenizm, infertilite ve metabolikdisfonksiyon ile seyreder. Temel olarak tanı;  kronik anovulasyon, klinik veya biyokimyasal hiperandrojenizm ve polikistikovermorfolojisi kriterlerinden en az iki tanesinin gösterilmesi ile konulmaktadır.Aşırı vücut ağırlığının PCOS oluşumuna katkı sağlayan bir faktör olduğu; vucüt kitle indeksi sınırın üstünde olan kadınlarda hormonal anormalliklerin görülme riskinin daha yüksek olduğu ve daha düşük ovulasyona sahip oldukları vurgulanmaktadır. PCOS hayat boyunca kronik olarak devam etse de, sağlıklı beslenme ve spor yardımıyla kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. PCOS sonucunda vücutta tüylenme, yumurtalıklar etrafında kist oluşumu, karın bölgesinde yağlanma, kilo vermede zorlanma, kısırlık, adet düzensizliği, akne oluşumu gibi durumlar görülebilir. Uzun dönemde kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, gestasyonel diyabet gibi komplikasyonlar açısından dikkatli olunmalıdır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Belirtilerden ikisinin bulunması PCOS olabileceğinin göstergesi olarak sayılır. Pek çok kadın gebe kalmak istediği zaman hastalığın farkına varmaktadır. En sık görülen 6 belirti aşağıda sıralanmıştır:

  • Menstrualsiklus olmaması veya adet düzensizliği
  • Saçlarda dökülme ve seyrelme
  • Fazla miktarda akne oluşması
  • Vücutta tüylenme
  • Kilo artışı
  • Yorgunluk

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nedir?

Hormon tedavisine yönelik ilaç kullanımı, diyabet hastalarının kullandığı ilaçların kullanılması, ağırlık kaybının amaçlandığı diyet tedavisi ve cerrahi yöntem gibi pek çok tedavi yöntemi mevcuttur.

Hormon Tedavisi: Östrojen ve progesteron hormon seviyelerini normale getirmek için oral kontraseptif ilaçlar önerilebilir.

Diyabet İlaçları: Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan Metformin ilacı PCOS hastalarına da önerilmektedir. İnsülin düzeylerine etki ederek kan şekerini düşürebilir, kilo kaybını artırabilir ve adet döngüsünü düzenleyebilir.

Cerrahi yöntem: İlaç ve hormon tedavilerinden sonuç alınmazsa cerrahi yöntem tercih edilebilir.

Diyet tedavisi: Kilo artışı PCOS’un en yaygın etkilerinden biridir. Yapılan araştırmalarda vücut ağırlığında %5 oranında azalma olduğunda, polikistikover sendromu semptomlarında da iyileşme olduğu görülmüştür. Polikistikover diyeti ve PCOS diyeti listesi ile kilodaki %5-10’luk bir azalış adet döngüsünü düzenlemeye de yardımcı olur.

Polikistik Over Sendromu Diyeti

Besin içeriğinden dengeli ve zengin bir PCOS diyeti listesi kilo kontrolüne yardımcı olabilir, insülin düzeyini dengeleyebilir ve polikistikover sendromu semptomlarının gelişme riskinin azalmasına etki edebilir. PCOS semptomlarına karşı uygulanacak polikistik oversendromu diyeti bireysel olmalı ve beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. Polikistikover sendromu diyeti ile diyabet hastalığına uygun beslenme düzeninin ortak noktaları fazladır.

Düşük doymuş yağlı besinler tüketilmelidir.

Yüksek lifli besin alımına dikkat edilmelidir.

Mutlaka ara öğün yapılmalıdır.

Günlük yeterli miktarda protein alınmalıdır.

Anti-inflamatuar etkisi yüksek besinler tüketilmelidir.

Glisemik İndeksi düşük besinler tüketilmelidir.

Yağlı tohumlar tüketilmelidir.

Doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır.

Rafine karbonhidratlardan uzak durulmalıdır.

Şekerli atıştırmalıklar ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Kızartma türünde hazırlanmış yağlı besinler, margarin, mayonez ve krema gibi besinler tüketilmemelidir.

Salamura besin, dondurulmuş ürün ve konserve gibi tuz içeriği yüksek besinler tercih edilmemelidir.

Etiketinde şeker, yüksek fruktoz, mısır şurubu ve dekstroz yazan besinlerden uzak durulmalıdır. Besinleri tüketmeden önce etiket okuma alışkanlığı oluşmalıdır.

Polikistikover sendromlu hastalarda ekip çalışması (doktor, diyetisyen, psikolog) önemlidir.

Sağlıkla Kalın .. 

Omega-3’ün 6 muhteşem etkisi

mail-grubu