www.diyetisyenstore.com

Sağlığımızın; beslenme şeklimizden geçtiğini biliyoruz. Peki beslenmemize etki eden faktörleri biliyor muyuz?

Evet; bir çok faktör beslenme şeklimizi ve tercihlerimizi etkiler.Özellikle beslenme düzeninin oluştuğu çocukluk döneminde; başrolü sahiplenen faktörler vardır.Bunlardan biri hayatımızı etkisi altına alan televizyon-reklamcılık…

Reklamların süre zarfının tam yarısını gıda reklamcılığı oluşturur. Bu sebeple gıda reklamcılığı; çocukların beslenme tercihlerini etkilediği gibi; geri kalan tüm hayatını etkisi altına almayı başarır. Filmler, oyunlar da dahil..

Telefonun, televizyonun hayatımızın her köşesinde olması; bir bakıma obezitenin de karşımıza daha çok çıkması demektir. Yapılan araştırmalarda; 11 yaşındaki çocuklar arasında televizyon izleme süresinin artışının her bir saat başında 167 kcal fazla enerji aldığı da tespit edilmiştir. Bu da; televizyon izleme oranı ne kadar artarsa besin alınımı o kadar artıyor demektir. Sağlıksız gıda reklamlarını izleyen çocukların ise  %45 lik daha fazla atıştırmalık tükettiklerine rastlanmış; fastfood reklamcılığı kalktığında ise fazla kilolu çocuk nüfusunda %8 lik azalma görülmüştür.diyet programları

Peki ebeveynler bu konuda ne yapmalı, yaklaşımları nasıl olmalıdır?

Öncelikle çocuklarımızın hazinemiz olduğunu ve onların sağlıklarına yatırım yapmamız gerektiğini unutmayarak başlayabiliriz. Beslenme düzenlerinin ailede başladığını ve ailede ne görürlerse taklit edeceğini de bilmemiz gerekli. Yani onların sağlığı, alışkanlıkları bizim elimizdedir. Ebeveynler onların baş kahramanlarıdır ve çocuklar da baş taklitçi.

  • Ailenizde yemek saatleri oluşturabilir ve tüm aile aynı anda masaya oturabilirsiniz
  • Yemek yerken televizyon kapalı olsun
  • Sağlıklı besinleri tercih edin, porsiyon kontrolünü unutmayın
  • Baskıcı tutum sergilemeyin, ortak kararlar alın
  • Televizyon saatleri yerine birlikte aktivite yapabilirsiniz
  • Ellerine tablet, telefon gibi teknolojik araçları vermeyin
  • Çocuğunuz 2 yaşın altındaysa TV izlemesine asla müsaade etmeyin
  • Çocuğunuzla birlikte sağlıklı besinler hazırlayarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz

Çocuklar bizim en değerli varlıklarımız.Onlara da en değerli vakitleri ve en değerli besinleri vermemiz en doğru seçim olacaktır..

Yazar : Sena İşlerdiyet programları 2017

Kaynakça =  http://www.child-encyclopedia.com/child-nutrition/according-experts/television-tv-and-tv-advertisement-influences-childrens-eating

mail-grubu