Ülseratif Kolit ve Beslenme

Hatice Çetinkaya, ülseratif kolit, güncel diyet bilgiler, hastalıklarda tıbbı beslenme, beslenme tedavisi

0
2880
ulseratif-kolit-2017
ulseratif-kolit-2017
www.diyetisyenstore.com

Yazar : Hatice Çetinkaya

ÜLSERATİF KOLİT VE BESLENME

Kronik bir hastalık olan, kalın bağırsak inflamasyonu sonucu oluşan ülseratif kolitin semptomsuz ve alevlenme dönemleri vardır. Alevlenme döneminde görülen ishal, karın ağrısı, dışkıda kan gibi semptomları azaltmayı garantileyen mucizevi bir diyet yoktur ancak diyetindeki besinlerin semptomların şiddetini etkilediğini unutma! Aşağıda ülseratif kolit yönetiminde sana yardımcı olacak diyet önerileri var, okumaya devam et.

Yağsız Protein ve Et Kaynaklarını Tercih Et

Yağlı yiyecekler inflamasyondeki kimyasal mediatörleri artırdığı için beslenmende balık, derisi alınmış tavuk ve hindiyi kırmızı et yerine tercih etmelisin. Ülseratif kolit inflamatuvar bir hastalık olduğu için inflamasyonu azaltmak kendini daha iyi hissetmeni sağlar. Yağlı balıklar özellikle Omega-3 yağ asitlerinden zengin oldukları için inflamasyonu azaltmaya yardımcıdır. ‏ 2014 yılında Gut dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre daha fazla Omega-3 yağ asitleri tüketiminin ülseratif kolit gelişim riskini azalttığı görüldü, bununla beraber daha fazla trans yağ tüketiminin hastalığın oluşum riskini artırmaya neden olduğu bulundu.

 

ulseratif-kolit-diyet
ulseratif-kolit-diyet

Sebzeleri Pişirerek Tüket

Çiğ sebze ve meyvelerin sindirimi zordur, bununla beraber şişkinlik, gaz ve karın ağrısına neden olabilirler. Pişmiş meyve ve sebzeler, çiğ sebzelerden; kabuğu soyulmuş meyveler, kabuğu soyulmamış meyvelerden daha kolay tolere edilebilir. Sebzeleri haşladığın suyu daha sonra pirinci haşlamak için kullanman, pişirmeden kaynaklı besin öğelerinin kaybını önlemene yardımcı olabilir.

Baharatlı Yiyeceklerden Uzak DuR

Hastalığın alevli dönemlerinde bağırsakların baharatlı yiyecekleri tolere etmekte zorlanır, zaten tahriş olan sindirim sisteminin daha çok yıpranmasına neden olurlar. Bu nedenle baharatlı yiyeceklerin tüketimini azaltman alevlenme döneminde hastalığın semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Vücudunun dehidrete olmasını önlemek için bol miktarda sıvı tüketip, posa miktarı düşük gıdalar seçmen gastrointestinal sistemin rahatlamasına yardımcı olur. Muz, patates, beyaz ekmek, avokado, makarna gibi posa içeriği düşük besinleri tercih edebilirsin.

 Porsiyonları Küçült

Gastrointestinal sistemin aşırı yorulmasına neden olan büyük porsiyonlar yerine, daha küçük porsiyonlarla beslenmen gerektiğini unutma! Öğün miktarını arttırıp, daha yavaş yemek sana bu konuda yardımcı olabilir.

Beslenme Planını Not Al

Bir beslenme günlüğü tutmak ülseratif kolit semptomlarının şiddetini artıran besinleri tanımana yardımcı olabilir. Besinlerin ülseratif kolite etkileri bireysel farklılıklar gösterebilir, bazen kahve bazen mısır bazen de alkol semptomların tetiklenmesine sebep olabilir. Burada besinlerin senin üzerine etkilerini tanıyıp, buna göre bir beslenme planı oluşturman büyük kolaylık sağlar.

Kafein ya da Alkol Alma

Mideyi tahriş eden kahve, alkol ve gazlı içeceklere diyetinde yer vermemek, gastrointestinal sistemdeki gazı ve harabiyeti azaltmana yardımcı olabilir.

Yüksek Miktarda Posa İçeren Sebzeleri Tüketme

Sindirim sistemi kuru baklagiller ve brokoli gibi turpgilli sebzeleri parçalama da zorluk çeker bu nedenle diyette bu besinlere ağırlık vermek ülseratif kolit semptomlarının ağırlaşmasına neden olabilir. Patlamış mısır ya da yeşil yapraklı sebzeler de şikayetlerinin artmasına neden olabilir! Düşük posa içeren bir diyet gereke karın ağrını ve ülseratif kolite bağlı diğer semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Fakat burada besin öğesi alımını kesmemeye dikkat etmen gerekir. Ne yiyeceğin konusunda zorluk çekiyorsan bir beslenme diyetetik uzmanından yaşam sitilini düzenlemek için yardım alabilirsin.

İşlenmiş Yiyecek Tüketiminde Aşırıya Kaçma

Aşırı derecede işlenmiş gıdalardan uzak durmalısın! Nature dergisinde 2015 yılında yayımlanan bir çalışmaya göre dondurma, margarin, paketlenmiş ekmek ve daha pek çok işlenmiş gıdada raf ömrünü artırmak için kullanılan emülsifiyeler bağırsak inflamasyonuna neden olabilir. Ayrıca şeker ve yağ içeriği yüksek paketlenmiş gıdalar gastrointestinal sistemin tahribatına neden olurken ishal riskini arttırır.

Süt Ürünleri Tüketiminde Dikkatli Ol

Süt ürünleri bazen gastrointestinal sistemde motilite ve gaz artışına neden olabilir, bu durum krampların artmasına ve ishalin şiddetlenmesine neden olur. Bu yüzden hastalığın alevli dönemlerinde diyetteki süt ürünleri tüketimini azaltman gerekebilir.

 Kuruyemiş Tüketimini Sınırla

Kuruyemişler ve yağlı tohumlar posa, yağ ve besin öğelerinin zengin kaynaklarıdır. Ancak özellikle iyi çiğnenmemeleri gastrointestinal sistemin tahriş olmasına ve ülseratif kolit semptomlarının ağırlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçmadan pürüzsüz şekilde öğütülmüş ezmeleri tüketebilirsin. Ancak hastalığın alevlenme dönemlerinde kuruyemiş tüketmemen semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.

mail-grubu