Genel

Akdeniz Diyeti ve Hastalıklar İle İlişkisi – Dyt. Simay DEMİRKIRAN

AKDENİZ DİYETİ VE HASTALIKLAR İLE İLİŞKİSİ 

1950’lerin sonu 1960’ların başında, henüz fast-food kültürü oluşmamışken, Akdeniz havzasının zeytin yetiştirilen alanlarında uygulanan beslenme modeli olarak tanımlanmaktadır.

akdeniz diyeti

Akdeniz Diyeti; sadece bazı besinlerin tüketimi olarak değil, Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlara özgü yaşam tarzı olarak da tanımlamak mümkündür. Taze sebze ve meyvelerin yüksek oranda, et ürünlerinin düşük oranda tüketildiği, yemeklerde zeytinyağının kullanıldığı sağlıklı bir beslenme alışkanlığıdır. Yağ içeriği %30 ile %40 arasında değişmektedir.

 

AKDENİZ DİYETİNDE YER ALAN BESİNLER:

akdeniz-diyeti

TAHILLAR: (Günde ortalama 8 porsiyon) Tahıl ve ürünlerinin yüksek düzeyde tüketimi, geleneksel Akdeniz diyetinin bir özelliğidir.

SEBZE VE MEYVE: (Günde 4-6 porsiyon) Sebze ve meyveleri mevsimine uygun olarak seçmeye ve bunları sade bir şekilde pişirmeye özen göstermektedirler.

KURUBAKLAGİL VE YAĞLI TOHUMLAR: (Haftada 4-5 porsiyon) Kurubaklagiller, ister tek başına ister başka bir yiyecekle tüketilsin Akdeniz diyetinin önemli bir özelliğidir. Kuru baklagillerin çok çeşitli yemekleri yapılmakta ve yağlı tohumlar bol miktarda kullanılmaktadır (posa, antioksidant, fito-östrojen kaynağı)

GÜNLÜK TÜKETİLEN BESİNLER: Peynir, yoğurt (protein ve elzem aminoasit kaynağı) günlük tüketilen besinlerdir. Süt ürünlerinden özellikle yoğurt tüketimi yaygındır.

ZEYTİNYAĞI: (Günde 25-50 ml.) Akdeniz diyetinin en önemli özelliklerinden biri zeytinyağının yağdan gelen enerjinin temelini oluşturmaktadır. Yüksek antioksidan içeriği kadar, tekli doymamış yağ asidi (MUFA) açısından da zengin ve Akdeniz diyetinin ana yağ bileşeni ve “altın damgası” olarak kabul edilmektedir.

BAHARATLAR: Sarımsak, biberiye, kekik, nane, kişniş, kimyon, maydanoz, rezene gibi aromalı bitkiler bol miktarda kullanılmaktadır. Antimikrobiyal özellik de gösterirler.

KIRMIZI ET: Akdeniz diyetinde et orta düzeyde, fakat yeterli miktarda tüketilmektedir. Genellikle tavuk, kuzu eti ve balık tercih edilmektedir.

KIRMIZI ŞARAP: Kadınlar 1 kadeh, erkekler ise 2 kadeh tüketebilmektedir.

 

 

akdeniz diyeti 2

HASTALIKLAR İLE İLİŞKİSİ

Akdeniz diyetinde besin çeşitliliği, alınan posa, çeşitli vitamin, mineraller, kullanılan zeytinyağı ve çok sayıda biyoaktif bileşenler nedeniyle yaşam süresinin uzaması ile ilişkili olduğu ve bu diyete uyum sonucu bel çevresini azaltarak başta obezite olmak üzere tip2 diyabet, kanser, kalp damar hastalığı ve bunlardan kaynaklı yaşanan ölümlerin %10-20 oranında azalttığı belirlenmiştir. Aynı zamanda HDL (iyi) kolesterol seviyesini arttırdığı, LDL (kötü) kolesterol seviyesini azalttığı görülmüştür.

Akdeniz Diyetini ve hastalıklar ile ilişkisini öğrendiğimize göre hadi bu diyeti uygulayalım ama uygulamaktan çok sürdürebilirliğinin önemli olduğunu da unutmayalım..

Dyt. SİMAY DEMİRKIRAN

KAYNAKLAR:

Prof. Dr. M. Emel Tüfekçi Alphan DİYETLER & GERÇEKLER Kitabı

file:///C:/Users/lenpvapc/Downloads/cardiovascular22-1-12.pdf

file:///C:/Users/lenpvapc/Downloads/saglikbilimleri2-2-7%20(1).pdf

 

Simay DEMİRKIRAN

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago