Arılardan gelen mucize propolis
Propolis,bal arıları tarafından bitkilerden özellikle de çiçek ve tomurcuklardan toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçine karışımı içeren ve kovan içerisinde birçok amaca uygun olarak kullanılan doğal bir arı ürünüdür. Propolisin çok eski yıllardan beri geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antimikrobiyal,antioksidan,antiinflamatuar,antiülser gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir.Propolis,çok çeşitli kimyasal maddeler içermesi,antibakteriyal ve antioksidan merkezlerinde de çok yönlü kullanılan bir maddedir.Propolis genel olarak %50 reçine,%30 bal mumu,%10 uçucu yağ,%5 polen ve %5 diğer organik bileşiklerden oluşmaktadır.
Propolisin kimyasal bileşimi ve fiziksel özellikleri de toplandığı bölgenin oğrafik yapısına,iklimine bağlı değişim gösterir.Genel olarak propolis koyu sarı,yeşil ve koyu kahverengiye doğru değişen renklerde bulunabilir ve yaşı arttıkça rengi koyulaşmaktadır..
Propolis,sağlık için vücut yoluyla alınması gereken 22 besini bünyesinde taşıması açısından içinde bulunduğumuz yüzyılda keşfedilen doğal mucizevi bir kaynaktır.Arıların propolis kaynağını hangi bitkilerden topladığını saptayabilecek polen analizi yapılarak bitkisel kökeni bulunabilmektedir.
Ayrıca propoliste Mg,Ca,I,K,Na,Cu,Zn,Mn ve Fe gibi elementlerle B1,B2,B6,C ve E vitaminleri ile çok sayıda yağ asidi tanımlanmıştır.
Propolis antimikrobiyal özelliğe sahip,yaklaşık 80 tane flavanoid olan yüzlerce farklı madde içermektedir.Propolisin antibakteriyal etkisi özellikle gram(+) koklar ile gram(-) basiller üzerinde gözlemlenmiştir.
Dermotolojik ve kozmetik uygulamalar muhtemelen propolisin en geniş kullanım alanlarından olup, hücre yenileme ve onarım özelliği üzerine çalışmalar yapılmıştır.Kozmetikte,bakterisit ve mantar öldürücü birçok uygulamada yarar sağlamıştır.Arı sütü ve E vitamini ile birlikte cildi besleyici ve temizleyici ürünlerin yapımında geniş ölçüde kullanım sağlanmıştır.Propolisin kulak enfeksiyonları,bronşlar,astım ve solunum yolları iltihaplarının tedavisinde iyileştirici etkisi olduğu görülmüştür.
Tüm dünyada hızla artan antimikrobiyal direnç hastalık ve ölümlerin sayısının artması ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle alternatif antimikrobiyal maddelerin bulunmasına ve doğal ürünlerle tedaviye yönelik çalışmalar artmaktadır.
Kaynakça
1.GHİSALBERTİ, E. L., 1979. Propolis: A review, Bee World, 60, 59-84.
5(1-2), 139-148 (2000).
Fourth International Conference on Apiculture in Tropical Climates, Cairo, Egypt, 88, 921-989 (1988).
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik