ASPİR YAĞI: FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ

Aspir, yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Önceleri aspir tohumları boya için kullanılıyordu fakat günümüzde çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Aspir özellikle Yunan ve Mısır kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Aspir yağı ise modern çağda önemli bir besindir, bitkisel yağlar içinde daha az faydalı olanlara göre iyi bir seçenektir. Bu nedenle üretimi zamanla artmaktadır.

Aspir Yağının Faydaları:

 Kalp sağlığı: Aspir yağı, linoleik asit olarak da bilinen omega-6 içeriği yüksek olan bir bitkidir. Bu nedenle vücuttaki trigliserit ve kolesterol dengesini ayarlayarak bireyin ateroskleroza yakalanma riskini en aza indirger.

 Diyabet: Aspir yağı, omega-6 içeriğinin yüksek olmasından dolayı kan şekerini regüle etmekle de görevlidir. Böylece diyabete yakalanma riskini en aza indirger.

 Obezite: Aspir yağı, yağın vücutta birikmesinden çok, yağın yakılmasıyla ilişkilidir. Yemeklerde kullanılarak besin değeri arttırılabilir ve böylece kilo problemi yaşayan bireylerin diyetlerinde hiçbir değişiklik yapmaları gerekmez.

 PMS: Aspir yağı, premenstrual sistemdeki sıkıntıların önlenmesinde de yardımcıdır. Aspir yağını kullanırken 1-2 tatlı kaşığı aşmadan kullanmak en faydalısıdır. Fazlası ise vücutta bazı yan etkilere sebebiyet verebilmektedir.

Bunlardan bahsedilecek olunursa:

 Kan pıhtılaşmasını yavaşlatma: Eğer kan pıhtılaşması ile ilgili bir sorununuz varsa kesinlikle aspir yağı kullanımı önerilmez. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız aspir yağı kullanırken dikkatli olun, doktorunuza danışarak kullanın.

 Aspir yağı, kötü kolesterolü düşürmenin yanı sıra iyi kolesterol diye adlandırdığımız HDL kolesterolü de düşürebilmektedir.

 Aspir yağı, E vitamini içermez. Böylece diğer bitkisel yağlardan ayrılabilir. Düzenli bir şekilde E vitamini almak isteniyorsa aspir yağı yerine daha faydalı bitkisel yağlar tercih edilebilir.

 Aspir yağı, böbreklerde hasara sebebiyet verir. Yapılan çalışmalarda bu durum kanıtlanmıştır. Böbreklerinizde sorun varsa şayet kullanmamanız sizin yararınıza olur.

 Aspir, papatyagiller ailesine mensuptur ve özellikle alerjik reaksiyonları olanların tüketmemesi gereken bir bitkidir. Aspir yağı, alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

 Aspir yağı, tansiyonu düşürebilir. Bu nedenle hipotansiyonlu bireylerin aspir yağı kullanmaması gerekmektedir.

 Aspir yağı, gastrointestinal problemlere yol açabilir. Mide krampları, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilmektedir.

Bütün bu bilgilerin ışığında aspir yağını kullanmaya başlamadan önce doktora ve diyetisyene danışmak faydalı olacaktır.

Diyetisyen PELİN GÜLOĞLU

diyetisyen pelin güloğlu

"Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu genç diyetisyen. Bunun yanı sıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır."

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago