BESİN ALERJİLERİ
Besinlere bağlı istenmeyen reaksiyonların gelişmesi temelde besin alerjileri ve besin intoleransına dayandırılabilir. Besin alerjileri, besinin içeriğindeki proteinlere karşı gelişen immünolojik bir reaksiyondur. Besin intoleransı ise immünolojik bir yanıt olmamakla birlikte besine karşı oluşan aşırı hassasiyettir. Bu durum hastanın metabolik veya psikolojik yapısına bağlı olarak ya da besinden kaynaklı sebeplerden gelişebilir.
Besin alerjileri çocuklarda yetişkinlere oranla iki kat fazla görülmektedir. Çocukluk çağında başlıca alerjen besinler; inek sütü, tavuk yumurtası, soya fasulyesi olmakla beraber bunu buğday, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz hayvanları, kabuklu yemişler takip etmektedir. Yetişkinlerde yine benzer gıdalara karşı alerji görülmektedir.
Alerji sıklığı fıstık, fındık, muz, ıspanak, kakao, çilek, kivi, buğday, domates, portakal gibi gıdalarda yoğunlaşabilmektedir.
Bazı gıda katkı maddeleri alerjen etki gösterebilir. Örneğin; Tartrazin (E102), Sunset Yellow (E110), Amaranth (E123), Parlak Mavi (E131), Erythrosin (E127), Kırmızı (E124), Sodyum Benzoat (E111), Benzoik Asit (E210), Sülfitler (E220-E226), Nitritler (E250), Monosodyum Glutamat, Antioksidanlar (BHA-BHT)(E320-E321).
Bazı besinler vardır ki bazen insanlarda beklenmedik etkiler gösterebilir. Toplumdaki birçok insanın günlük olarak tükettiği besinleri bazı insanlar hayatlarından elimine etmek durumunda kalabilirler. Bu nedenle hangi besinlerden ne ölçüde faydalandığımızı ve besinin bize olan cevabını doğru anlamak gerekmektedir.
Sağlıkla ve hoşça kalın…
KAYNAKÇA
Bischoff S, Crowe SE. Food allergy and the gastrointestinal tract. Curr Opin Gastroenterol 2004; 20: 156-61.
Burks W, Helm R, Stanley S, et al. Food allergens. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2001; 1: 243-8.
Beyer K, Teuber S. The mechanism of food allergy what do we know today? Curr Opin Allergy Clin Immunol 2004; 4: 197-99.
Ko J, Mayer L. Oral tolerance lessons on the treatment of food allergy. Eur J Gastroenterol Hepatol 2005; 17: 1299303.
Chin JJC. Revisiting the hygiene hypothesis in gastrointestinal allergy. Curr Opin Gastroenterol 2002; 18: 70510.
Breiteneder H, Ebner C. Atopic allergens of plant foods. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2001;1:261-7.
[gview file=”https://www.gencdiyetisyenler.com/wp-content/uploads/2016/06/Besin-Alerjileri.docx”]
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik