Ebrunur YILMAZ - Bebeklerde botulizm tehlikesi
Hazır balların üzerinde yazan uyarıya hiç dikkat ettiniz mi ?
“UYARI: 1 yaşından küçük bebeklere bal önerilmemektedir.” yazmakta.
Bunun nedeni nedir ?
Botulinum nörotoksini (botulin) olarak adlandırılan karakteristik proteini üreten tüm mikroorganizmalar Cl.botulinum olarak tanımlanır.
Botulin bugün için bilinen en kuvvetli biyolojik toksinler arasındadır. Böyle olmakla beraber, bazı kas hastalıklarının tedavisinde botulin kullanılmaktadır. Özellikle;
hastalıkların tedavisinde kullanılması üzerinde çalışılmakta. Yüz kaslarında zayıflama sağlayarak kırışıklıkların önlenmesi (BOTOX) ise FDA tarafından yasaklanmıştır.
Botulınin neden olduğu rahatsızlıklar “Gıda kaynaklı botulizm, yara botulizmi, bebek botulizmi” şeklinde görülebilir. Ben bu yazımda Bebek botulizmi hakkında bilgi vereceğim.
Bu mikroorganizma oksijeni sevmiyor😯 ( konserve alırken kapağının bombeleşmemiş olmasına dikkat edelim nedeni bu bakteri olabilir.)
Bu mikroorganizmalar toprak kökenli olup her yerde bulunabilirler bizim ballarımızı yapan arılarımız🐝 çiçeklere rüzgarla, tozla bulaşan bu mikroorganizmaların sporlarını kovanlarına taşır ve bu sporlarda doğal olarak balımıza🍯 geçer. Bu tümüyle doğal bir kontaminasyondur.
Bebeklerimize 1 yaşından önce bal yedirirsek ya da emziği ağzından atmasın diye tatlı niyetine bal sürersek bu sporlar bebeğimize geçecektir (Bebek botulizmi deniyor bu olaya) ve bebeğimizde,
👶Sürekli ağlama, 👶 süt emme ve yutkunmada azalma 👶genel kas zayıflığı nedeniyle başını kaldıramama, azalan süt emme davranışı, 👶 Güçsüzlük, uyuşukluk gibi sorunlar olabilir.
Hastanelik olan bazı vakalarda solunum durması görülmekle beraber, etkin bir solunum desteği ile çoğu kurtarılmıştır.
1 yaş altı diyoruz çünkü;
Süt çocuklarının mide asidi düzeyi düşük olduğundan bu sporları öldüremez, bu nedenle bir yaşından küçük çocuklara bal önerilmez bu yaştan sonra insanlarda bağırsaklar yeteri kadar geliştiği için bu hastalık çok nadir görülür.
Dikkatli olalım 🙏🍯
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik