Categories: diyetisyenHaberler

Çocukların tad duyusu kilo alımını etkiliyor mu?

Yapılan bir çalışma, tok olmasına karşın yemeye devam eden ve tercihi tatlı atıştırmalıklardan yana olan çocukların kilo alma ihtimalinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

acikmadan-yemek-yemek

Tokluk hissi sonrasında gıda tüketimi, gıda duyarlılığının ve alınan hazzın daha fazla olmasıyla ilişkilendiriliyor. Buna göre, bireyler gıdanın hoş tadının keyfini çıkarmaya devam etmek için tokluk hissini görmezden geliyor.

Bu davranış biçimi, tokluk duyarlılığının düşmesine ve bunun yanında kilo alımına katkıda bulunuyor.

Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmanın sonuçları, Pediatrics dergisinde yayınlandı. Çalışmada 21 ile 27 aylık çocuklara tatlı damla çikolatalı kurabiye ve patates cipsi gibi tuzlu atıştırmalık seçenekleri sunuldu ve istediği kadar yemelerine müsaade edildi.

aclik-genetik-mi

Acıkmadan yeme davranışı genetik mi?

21, 27 ve 33 aylıkken toplanan veriler, daha fazla tatlı gıda tüketen 1 ile 3 yaş arasındaki çocukların 33 aylıkken daha çok vücut yağına sahip olduğunu, tuzlu gıdaları tercih eden çocuklarda bu durumun görülmediğini gösterdi.

3 yaşından küçük düşük gelirli ailelerin çocuklarında tokluk sonrası gıda tercihiyle ilgili çalışmaların sayısı oldukça az. Açlık olmaksızın yeme davranışının yaşla değişimini inceleyen bazı çalışmalar yapılmış, ancak  bu çalışmaların hiçbirinde 4 yaşından küçük çocuklar yer almamıştı.

Araştırmacılar başta gıda güvencesizliği gibi düşük gelirli ailelerle ilişkili etmenler ve sadece annenin bulunduğu aile yapısının, acıkmaksızın yeme davranışının habercisi olabileceğini düşünmüştü. Ancak bu yönde bir ilişkiye rastlanmadı.

Önceki çalışmalarda, acıkmadan yeme davranışının yağ kütlesi ve obeziteyle ilgili (FTO) genle kalıtımsal olarak aktarılabileceği gösterilmiş olsa da, araştırmacılar bu davranışın henüz tanımlanamayan diğer biyolojik etmenlerle ilişkili olabileceğini düşünmüştü.

genetic-aclik

Biyolojik yatkınlık ve şartlı refleks

Acıkmadan yeme ve gelecekteki vücut ağırlığı arasındaki ilişkiyi yorumlamaya çalışan araştırmacılar, bu davranışın arkasındaki nedenin gıda işareti tepkiselliğinin yüksek olması yönündeki biyolojik bir yatkınlık olduğunu düşünüyor. Araştırmacıların bu düşüncesinde, söz konusu davranışın çocuklar 27 aylık olana kadar görülmemesi de etkili oldu.

Araştırmacılar, gıda işareti tepkiselliğinin bir tür Pavloviyen koşullanması olduğuna inanıyor.

Araştırmacılar, “bu davranış, muhtemel bir gen çevre ilişkisi örneği oluşturuyor. Acıkmadan yeme davranışı ve bu davranışın vücut ağırlığı üzerindeki etkilerinin ortaya çıkması için gıda işaretleri tepkiselliğine biyolojik yatkınlığı olan bir çocuğun, gıda işaretlerine, acıkmadan yeme davranışını sergileyecek kadar maruz kalması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, gıda işareti tepkiselliğinin 2 yaş öncesinde, tekrarlanan bir şekilde lezzetli gıdalara maruz kalmakla koşullandığını, ancak koşullanmış tepkinin çocuklar 27 aylık olana dek görülmediğini öne sürdü.

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

6 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago