Eda KANDEĞER Coumadin Diyeti.jpg
COUMADİN DİYETİ
Besin- İlaç Etkileşimi
Beslenme durumu ve besinler ilaçların farmakolojik etkilerini değiştirebilen en önemli etmenlerden biri olarak kabul edilmektedir. Diğer yönden ilaçlar da bunu kullanan bireylerin beslenme durumunu etkileyerek organizmanın tedaviye cevabının değişmesine neden olabilmektedir. Beslenme durumu ile ilaçlar arasındaki bu tür karşılıklı etkileşimlerin bilinmesi bireyin beslenme programının düzenlenmesine, ilaç dozunun belirlenmesine; ilaçlara karşıt reaksiyonların azaltılmasına yardımcı olmakta, ilaçların tedavide kullanımına daha doğru bir yaklaşım sağlamaktadır.
Warfarin (Coumadin) Nedir?
Warfarin sodyum pıhtılaşmayı önleyen (antikoagülan) bir ilaçtır. Pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller . Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Warfarin ağızdan alındıktan sonra ince bağırsaktan emilir, karaciğerde ve böbreklerde işlenir. Karaciğerde K vitaminine bağımlı pıhtılaşma faktörlerinin yapımını engeller, kanın pıhtılaşması gecikir.
Kimler Warfarin kullanamaz?
- Kanama eğilimi olan hastalar (trombosit sayı ve fonksiyon bozuklukları, hemofililer gibi),
- Yakın zamanda mide-barsak kanaması geçirenler,
- Çok kısa bir zaman önce ameliyat olanlar,
- Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar,
- Anevrizma saptanan kişilerde Warfarin kullanılamaz.
Warfarin ve Egzersiz
ANTİKOAGÜLAN KULLANAN HASTALARDA BESLENME
Warfarin ve K Vitamini
Sonuç olarak warfarin tedavisi sırasında hastaların beslenme rejimine dikkat edilmelidir. Bu grup hastaların eğitimi mutlaka sağlanmalı, olası ilaç-gıda etkileşimi konusunda bilgi sahibi edilmelidir. Bu hastalara, diyetisyenler tarafından örnek gıda tabloları hazırlanmalıdır.
Yazar : Eda KANDEĞER
Kaynaklar ;
Göz, Mustafa. "Warfarin-food interaction: a case report and review of the literature." Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery 14.4 (2006): 320-324.
Türk Kardiyoloji Derneği (https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/hasta-kilavuzlari /pihti-onler-ilac-kulananlar-icin-kilavuz)
Türk Hematoloji Derneği (http://www.thd.org.tr/THD_Halk/?sayfa=kkr)
ELMACIOĞLU, Funda. "Besin-İlaç Etkileşimleri." Turkiye Klinikleri Journal of Internal Medical Sciences 3.31 (2007): 108-120.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik