D vitamininin diyabet üzerine etkileri araştırmaları gün geçtikçe artmıştır. D vitamini Tip1 ve Tip2’yi önlemeye yardımcı olduğuna rastlanmış. Diyabetin nedenlerinden biride D vitamini eksikliğidir.
D vitamini düzeyi mevsime, güneş ışığının altında kalma süresine, saate, kıyafete, yaşa vb. birçok etkene bağlıdır.
D vitamini ve diyabetin bir biri ile bağı ilk 1980’lerde rastlanmıştır. Pankreastan salgılanansalgılanmasını önlemesinde, D vitamini eksikliğinden etkilendiği görülmüştür.
Tip1 DM’de insülin üretimi hasar gördüğünden, insülini dışardan almak zorundadır.
Özellikle çocukken D vitamini eksikliği Tip1 DM’ye yol açabilir.
Avusturya’da yapılan bir çalışmada yeterli düzeyde güneş ışığı alınmasına rağmen Tip1 DM’li hastanın D vitamini düzeyi eksik olduğu görülmüştür. Yani Tip1 DM’de D vitamini alınmasını etkileyebilir.
Yapılan başka bir çalışmada hamilelerin son trimesterında serum D vitamini ölçülmüş. D vitamini düşük olan gebelerde, Tip1 DM görülme ihtimali arttığına rastlanmış.
Finlandiya’da yapılan bir çalışmada ise ilk yıllarında 2000 IU D vitamini alanlarda Tip1 DM oluşma ihtimali %78 azalıyor.
Bebeklerde D vitamini 7-12 aylarda verilmesi daha etkili olmuştur.
D vitamininin Tip1 DM’yi önleme üzerine çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Ama mekanizması hala açıklanmamıştır.
Tip2 DM’de pankreas insülin üretir, fakat insülin direnci nedeniyle gerektiği gibi kullanılmaz.
D vitamini yetersizliği olanlarda artık kan glukozu, HbA1c, ünik asit düzeyleri daha yüksek olduğu görülmüş.
Yapılan bir araştırmada günde 800 IU D vitamini ve 1200 mg Ca alan kadınlarda Tip 2 DM oluşma riski azalmıştır.
Serum D vitamini yüksek olan hastalarda Tip 2 DM görülme sıklığı %43 az olduğu görülmüştür.
Yoğurda D vitamini eklenmesi Tip 2 DM’li hastalarda glisemik kontrole fayda sağladığı görülmüştür.
D vitamini kalsiyum akışını kontrol eder. Bu sayede insülin duyarlılığı üzerinde de etki gösterir.
D vitamini pankreasta beta hücrelerinin fonksiyonlarını etkilemektedir. Bunun sonucunda insülin yanıtını arttırır. Tip 2 DM üzerine olumlu etki yapar.
Tip 2 DM’de en büyük risk obezite faktörüdür. Buda sıklıkla D vitamini eksikliğiyle görülür.
DM’de D vitamini eksikliği sık görülür. Serum D vitamini optimal aralıkta olmalıdır. Ülkemizde 2006 yılından itibaren bebeklere, 2011 yılından beri gebelere D vitamini suplementasyonu programı uygulanmış. Şişmanlık da D vitamini için önemli bir risktir. Vucutta ki yağ kitlesi arttıkça D vitamini düzeyi düşer.
D Vitamini Alımı
Günlük D vitamini gereksinimi sadece besinlerle almak yeterli değildir. Güneşten de en doğru şekilde yeterince faydalanılmalıdır. D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Saat 11.00-14.00 arası 15-20 dakika güneşi almak yeterlidir. D vitamini açısından zenginleştirilmiş besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik