Melis Ece BORAN -D VİTAMİNİ VE TİP2 DİYABETİ
D vitamini, insülin salgılanması ve işlevi üzerindeki etkisi nedeniyle vücudumuzda glukoz metabolizmasını düzenlemektedir. D vitaminin yetersiz olduğu bölgelerde, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları artması sonucu bu durum araştırılmaya başlanmıştır. Yakın zamanda yapılan yeni çalışmalar, değişen D vitaminin ve kalsiyum dengesinin, tip 2 diyabet gelişiminde etkili olduğunu düşündürmektedir.
D vitaminin vücudumuzdaki işlevleri çoktur. Temel görevi iskelet sisteminde Ca ve fosfat dengesinin düzenlenmesi olup iskelet dışı görevleri de vardır. Yağda eriyen ve yağda depo edilen bir vitamin olan D vitaminin esas kaynağı güneş ışınlarına maruziyettir. Günlük beslenmeyle ihtiyaç duyduğumuz D vitaminin sadece %30’unu karşılayabiliriz.
D vitaminin vücudumuzdaki aktif formu(vücudumuzda kullanılabilen formu) 1,25 (OH)2 D3 ‘tür. Serum D vitamini düzeyi, yarılanma ömrü uzun olduğu ve depo D vitamini düzeyini yansıttığı için 25(OH)D3 ile değerlendirilir. Tablo1.’de 25(OH)D3 değerlerine göre D vitamini durumları gösterilmiştir.
D vitamini için kesme noktası sıklıkla 20 ng/ml’dir. Bu değerin altında alım yetersizliği veya eksikliği belirtir. D vitamini durumlarına göre değerlendirme yaparken birimleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.
D vitamini yetersizliği, dünyada önemli bir konu haline gelmiştir ve Pandemi olarak adlandırılır. Dünyada yaklaşık bir milyar kişide D vitamini eksikliği rapor edilmiştir ve bu sayı çok fazladır. D vitamini yetersizliğinin; iskeletle ilişkili hastalıklar, kanser, romatoid artrit, multiple skleroz, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, tip 1 ve 2 diyabet ile ilişkisi vardır.
Tip 2 diyabet, insülinin pankreasta sentezlenememesi ya da dokularda kullanılamaması sonucu ortaya çıkar. Hem dünyada hem ülkemizde tip 2 diyabetin oluşma ve ölüm oranı hızla artmaktadır. Dünya sağlık örgütütnün raporuna göre 18 yaş ve üzeri diyabet sıklığı, 1980 yılına göre 2 kat artmıştır ve artmaya devam etmektedir. Diyabet sıklığının en yüksek olduğu bölge Doğu Akdeniz’ dir. Yapılan çalışmalar her 10 hastanın dokuzunda farklı nedenlere bağlı tip 2 diyabet geliştiğini göstermiştir.
Tip 2 diyabet ve D vitamini arasındaki ilişki, ilk kez Gedik ve Akalın tarafında 1986’da D vitamini eksikliği olan 4 kişide, insülin salınımının bozulmasından sonraki 6 ay boyunca D vitamini verilmesini takiben insülin salınımının normale dönmesiyle gündeme gelmiştir.
Yapılan araştırmalar sonucunda D vitaminin pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerinde ve periferde insüline cevap veren hedef dokularda bulunduğu için eksikliğinde tip 2 diyabet gelişiminin hızlandığı görülmüştür.
Yapılan hayvan çalışmaları, insülin salınımının ve duyarlılığının sürdürülmesinde D vitaminin önemini göstermiştir.
Bulgarlarda yapılan bir çalışmada, tip 2 diyabetli kadınlarda D vitamini yetersizliğinin yüksek olduğu ve D vitamini verilmesiyle insülinin etkinliğinin ve salınımının normalleştiği belirtilmiştir.
Lim ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, D vitamini eksikliği olanlarda tip 2 diyabet riskinin eksiklik olmayanlara kıyasla 3,4 kat fazla olduğu bildirilmiştir.
Kaynak: Atak N. (2016). Vitamin D ve Tip 2 Diyabet, Turk J Public Health, 14(3): 167-173.
Sağlıcakla kalın.
Melis Ece BORAN
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik