Diyetisyen Hatice Kübra Yiğit - DİRENÇLİ NİŞASTANIN SAĞLIKTAKİ ROLÜ
DİRENÇLİ NİŞASTANIN SAĞLIKTAKİ ROLÜ
Dirençli nişasta (DN) kavramının ortaya çıkmasıyla nişastanın biyo-yararlılığı ve özellikle yetişkinlerde diyet lif kaynağı olarak kullanımı konusunda yeni bir araştırma alanı doğmuştur. EDN ince bağırsaklarda sindirime uğramayan, kalın bağırsaklara geçen fakat buradaki bakteri florası tarafından fermente edilen nişastadır.
Tamamen sindirilebilir nişastanın enerji değeri yapılan çalışmaların sonucunda 15 kJ/g bulunurken EDN’nın enerji değeri yaklaşık 8 kJ/g olarak hesaplanmıştır.
ZAYIFLAMAK İÇİN DİRENÇLİ NİŞASTA:
Sindirim enzimlerine dayanıklı bu molekül en fazla kuru baklagillerde bulunuyor. Karabuğday,çiğ patates, yeşil muz, bazı baklagiller(kuru fasulye,maş fasulyesi ,börülce,mercimek,iç bakla…), mısır nişastası , pişirilmiş ve soğutulmuş patates, kahvaltılık hububat ürünleri (gevrekler)önemli gıda kaynaklarıdır . Özellikle obezite,metabolik sendrom,diyabet ve polikistik over hastalarında karşılaşılan insülin direnci ve buna bağlı kilo verememe sorununu çözerek,aynı zamanda içerdiği posa açısından yarattığı doygunluk hissi sayesinde kilo verme sürecinin başlamasına yardımcı olur.Baklalı veya nohutlu salata,kuru fasulye yemeği hazırlayabileceğiniz öğün önerilerindendir.
Spesifik bir tadının olmaması, beyaz renkli olması, partikül boyutunun normalliği, ürün dokusuna etkisinin az olması ve doğal kaynaklardan elde ediliyor olması dirençli nişastanın avantajları arasında sayılmaktadır. Kızartılmış ürünlerde yağı azaltırken, kahvaltılık tahıl, kaplamalı ürünlerin kıtırlığını artırır. Fırıncılık ürünlerinde un yerine kullanılarak ürünün lif oranını artırır ve istenilen dokuyu kazandırır. Eklendiği gıdanın kalorisini düşürmesi ve gösterdiği laksatif etkiden dolayı çölyak hastaları için üretilen ürünlerde kullanılabildiği için fonksiyonel gıda bileşeni sayılmaktadır . Diyet lif kaynağı olan dirençli nişasta insan sindirim sistemi tarafından sindirilememekte ve bu özelliği ile sellüloz, pentozan, β-glukan gibi nişasta dışı polisakkaritler ile benzer özellik göstermektedir. Çok sayıda araştırıcı tarafından; diyet lifin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara karsı önlem olarak; diyetlerin dikkatle seçilip düzenlenmesi ve günlük diyetlerde lif içeriği yüksek gıdaların bulundurulması önerilmektedir.
Dirençli Nişasta Kullanımının Faydaları
Nişastanın biyo-yararlılığı artırılarak mide-bağırsak problemleri, kalp-damar hastalıkları, kolestrol, obezite ve diyabet gibi rahatsızlıkların önüne geçebilmek için çeşitli işlemlerle tahıl nişastaları dirençli nişasta haline getirilerek fonksiyonel özellikleri geliştirilebilmektedir. DN’nın sağlık üzerindeki belirtilen yararlarının yanısıra; gıdanın tekstürel özelliklerini ve görünümünü iyileştirme, gevreklik sağlama, yağ ikame etme gibi fonksiyonel etkileri de söz konusudur. Hem sağlık üzerindeki yararları hem de ürüne kazandırdığı olumlu etkilleri dikkate alındığı DN fonksiyonel gıda üretiminde yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Kaynak: Resistant Starch as a Dietary Fiber
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik