Yazar : Diyetisyen Fatma YILMAZ

6. aydan sonra bebekler farklı tatlara, kaşık, bardak gibi gereçlere alışma durumuna gelmiştir. 6 aya kadar anne sütü alan bebek için anne sütündeki demir yeterlidir ancak 6. Aydan sonra anne sütündeki demir yetersiz kalmaktadır ve dışardan besinlerle takviye edilmelidir.

Bebeklere besinler teker teker ve az az verilmelidir. Önce sıvı sonra giderek kıvamlı yiyeceklere alıştırılmalıdır. Örneğin 1 kaşık evde yapılmış sıkma meyve suyu ile başlanır daha sonra meyve püresine doğru geçiş yapılır. Bebek buna alışınca 1 kaşık yoğurt verilir. Bebek buna da alışınca az tuzlu veya tuzsuz acısız sebze çorbası verilir. 1 kaşık verildikten sonra bebeğin alma durumuna göre miktar arttırılır. Sebze çorbası için havuç, kabak, patates ve birkaç dal ıspanak kullanılabilir. Çok az zeytin yağı da eklenebilir. Yapılan sebze çorbası için haşlanmış olan sebzeler blenderdan geçirilir ve püre haline getirilir. Önce koyu sıvı sonra püre şeklinde bebeğe verilmelidir. Zaman geçtikçe sebze çorbasının içerisine çok az bulgur, pirinç ve mercimek de eklenebilir. Ayrıca tarhana çorbası da besleyici değeri bakımından önemli bir çorbadır. Acısız ve az tuzlu şekilde tarhana çorbası da verilebilir. Bu beslenme düzenine alışan bebeğe yumurta verilmeye başlanır. Haşlanmış yumurtanın önce sarısının ezilerek  ¼ ‘ü verilir. Daha sonra bebek alıştıkça arttırılarak tam sarısı tükettirilir. En son ise tam yumurtaya geçilir. Bebeğe kesinlikle çiğ yumurta ve az pişmiş yumurta verilmemelidir.

En iyi demir kaynağı ise ettir. Başta da dediğim gibi bebek 6. Aydan sonra dışardan demir içeren besinlerle beslenmelidir. Fakat et suyu sanılanın aksine besleyici değildir ve bebeğe verilmemelidir. Artık Yumurtaya alışan bebek yavaş yavaş et de yemeye başlar. Az yağlı kıyma şeklinde çekilmiş etle başlanmalıdır.

6. ve 7. Ayda bebek farklı tatlara alışma evresindedir. 8. Ayda ise bebek günde 1 kase yoğurt , yumurta, 1 küçük kase sebze veya tarhana çorbası ve meyve püresi 1 dilim ekmek içi yemeye başlamıştır. Tabi bu besinlere alışırken bebek bir yandan da emmek ister ki emzirmek doğru bir yaklaşımdır. Çocuk birden memeden kesilmez ve emzirilmeye devam ettirilmelidir 2 yaşına kadar. İlk başlardaki kadar sık olmadan azar azar emzirilmelidir ama bir yandan da ek besinlere alıştırılmalıdır.

Ayrıca çocuğa yemeklerle birlikte kesinlikle şeker verilmemelidir, yemeklere katılmamalıdır. Çocuğun damak tadına şeker alıştırılmamalıdır.

DİYETİSYEN FATMA YILMAZ

 

Diyetisyen Fatma YILMAZ

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago