Gebelikte Balık Tüketimi Neden Önemli

Tohoku Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, hamilelikte esnasında balık tüketimi ile bebeğin beyin gelişimi arasındaki ilişkiyi buldu.

Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asidi içeren besinler, insanlar ve hayvanlar için gerekli besinler arasında yer alır. Prof. Noriko Osumi’nin liderliğini yaptığı ekip, bebeğin  normal beyin oluşumu için gerekli olan lipid alım dengesini saptadı. 

Yapılan hayvan deneylerinde, araştırmacılar dişi farelerin omega 6 zengini/omega 3 fakiri diyetine uygun şekilde beslediklerinde, doğan yavruların daha küçük beyine sahip olduğu ve yetişkinlikte anormal duygusal davranışa sahip olduğunu gözlemledi. Poli doymamış yağ asitlerindeki bu dengesizlik , epoksi metabolitler yoksunluğundan dolayı neokortikal (beyinde işitme ve duyma bölgesi) gelişimi bozuyor.

Bu gerçekten önemli , çünkü çoğu ülkede daha çok omega 6 zengini tohum yağlarıyla beslenme ve omega -3 yağ asitlerince zengin balık beslenmesinde düşüş görülüyor.

 

 


Prof. Osumi , anormallik bulunan farelerde, fetal sinir sisteminde prematüre yaşlanma saptandı . Bu prematüre yaşlanma omega -6 ve omega 3 asitlerinin oksitlerinin dengesizliğinden kaynaklandı . Ayrıca sonradan uygun beslenme sağlanan anormal farelerde bile yüksek anksiyete seviyeleri gözlendi .

Omega -6 ve Omega 3 yağ asitlerinin dengeli alımıyla beyin fonksiyonlarının gelişiminin iyileştiği biliniyor. Daha önceki omega -3 zayıf beslenme ile ilişkili diyetlerin etkileri de değerlendirildi. Yeni araştırmada  beslenme lipidlerinin beyin formasyonuna olan etkilerine odaklanıldı .Bu sonuçlar omega-6 ve omega 3 dengesinin gelecekteki beyin fonksiyonu için önemli olduğunu gösteriyor. Bu da hamile bayanlarının daha fazla balık tüketmesinin çocuğun sağlığında önemli bir etkisi olduğuna ilişkin fikirleri destekliyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160114113410.htm Araştırma Referansı : Nobuyuki Sakayori, Takako Kikkawa, Hisanori Tokuda, Emiko Kiryu, Kaichi Yoshizaki, Hiroshi Kawashima, Tetsuya Yamada, Hiroyuki Arai, Jing X. Kang, Hideki Katagiri, Hiroshi Shibata, Sheila M. Innis, Makoto Arita, Noriko Osumi. Maternal dietary imbalance between omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids impairs neocortical development via epoxy metabolites. STEM CELLS, 2015; DOI:10.1002/stem.2246

Kaynak: www.gercekbilim.com

[vc_btn title=”Sitemizde Paylaşımda Bulunmak İçin BURAYI Tıklayınız” link=”url:%2Fsende-yaz%2F|title:sende-yaz|target:%20_blank”]
[vc_btn title=”Sitemizde Yazar Olmak İçin BURAYI Tıklayınız” link=”url:%2Fsende-yaz%2F|title:sende-yaz|target:%20_blank”]
Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

5 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago