GEBELİKTE BESLENME

Beslenme her insanın temel ihtiyaçlarından biridir. Gebelikte annenin beslenme ihtiyacı normal yaşantısına göre artar. Gebelik boyunca anne yeterli beslenemezse annede beslenme yetersizliğine bağlı sorunlar meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, intrauterin ölüm, prematüre doğum gibi çeşitli konularda da etkilendiği araştırmalarla gözlenmiştir.

Gebelikte bazal metabolizma hızı yaklaşık olarak %20 civarında artış gösterir. Enerji ihtiyacının artması sebebiyle vücuttaki depolar kullanılmaya başlanır. Bunun sonucunda özellikle sık gebeliklerde annenin sağlığı bozulur, bebeğin büyüme ve gelişmesi yavaşlar. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayındaki beslenmenin bebeğin zihinsel gelişimini etkilediği gözlenmiştir. gebelik süresinde artan enerji ve protein ihtiyacı karşılanmadığında diş çürükleri, anemi, kemik erimesi gibi hastalıklara sebep olabilir. Gebelik süresince alınan fazla kilolar da sezeryan doğum, postmatürasyon gibi anne ve bebek için riskli durumlara sebebiyet verebilir.

Gebelik dönemindeki beslenmede genel amaç; annenin fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanması, vitamin ve mineral depolarının korunması ve bebeğin normal şekilde büyüme ve gelişmesinin sağlanmasıdır.

*Gebelikte önerilen ağırlık kazanımı yaklaşık olarak 12 kg olmaktadır. Ama bu değer annenin kilosuna göre değişiklik göstermektedir.

*Gebelikte protein ihtiyacı artmaktadır. Bu dönemde et, süt, yumurta, kurubaklagil gibi proteinden zengin besinlerin tüketimi artırılmalıdır.

*Gebelik süresince omega 3 ihtiyacı fazla olduğundan balık tüketiminin artırılması gerekmektedir.

*Artan vitamin gereksinmesinin karşılanması için taze sebze ve meyveler, tam tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler diyete eklenmelidir.

*Su tüketimi normal zamana göre arttırılmalıdır.

*Çay, kahve tüketimi kısıtlanmalıdır. Tüketilse dahi yemeklerden 1-1,5 saat sonra ve açık tercih edilmelidir.

*Eğer ödem oluşumu varsa tuz kullanımı kısıtlanmalıdır.

*Doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece ilaç kullanılmamalıdır.

Diyetisyen Sevinç Uysal

2016 Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Mezunu

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

5 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago