Gölevez, yılanyastığıgiller familyasından bir bitki olup ‘kolokas’ olarak da bilinmektedir. Dik bir şekilde duran uzun sapının üzerindeki geniş yapraklarıyla gölevez tek yıllık bir bitkidir. Gölevezin kök bölümünde patatese benzer yumrular bulunmaktadır. Dünyada çeşitli bölgelerde yetiştirilmekte olup, ülkemizde üretim yeri Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçeleri ile Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin bulunduğu kıyı şerididir. Gölevez yumruları kışın hasat edilmektedir.
Gölevezin yumruları patates gibi pişirilerek tüketilirken, yaprakları haşlanarak sarma yapımında kullanılmaktadır. Suda pişirme sırasında yumrulardan müsilaj çıkışı olmaktadır. Müsilaj çıkışını arttırmak için yumrunun kabuğu soyulduktan sonra bıçağı takıp kaldırarak parça koparmak (çentmek) yoluyla hazırlanması gerekmektedir. Yumruların tadı patatese göre daha lezzetlidir ve müsilaj çıkışından dolayı yemeklerin suyu da koyu ve lezzetlidir.
Gölevez şekil itibariyle patatese benzer olup genellikle daha büyük türleri de bulunmaktadır. yumrunun dış kabuğu yatay çizgilerden oluşmaktadır ve kahverengidir. İçi ise beyaz renklidir.
Gölevez genel olarak yüksek miktarda nişasta, suda çözünür kuru madde içermektedir. Ayrıca protein içeriği de dikkate alınacak kadar yüksektir. Potasyum, Kalsiyum ve Mağnezyum içerikleri de yüksektir. Yağ içeriği ise oldukça düşüktür. Ama içerikleri gölevezin yetiştiği bölgeye göre değişmektedir. Ayrıca araştırmalarda taze gölevez yumrusunun 100 gramı yaklaşık olarak 120-140 kcal enerji vermektedir.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik