İnsülin Direnci Nedir?
Diyetisyen E. Kübra ZEYDANLI
kubrazeydanli@gmail.com
Son zamanlarda insülin direncini sık sık duyar olduk. Pek çok hastalığın temelini oluşturan insülin direnci, vücutta yağ oranının artışıyla ve/veya bireyin kötü beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıkıyor.
İnsülin, kanda bulunan şekerin (glikoz) hücrelere girmesini ve hücrelerde enerji olarak kullanılmasını ya da depolanmasını sağlayan hormondur. Özellikle yemeklerden sonra yükselen kan şekerini dengelemek için pankreastan insülin salgılanır. İnsülin vücudun tüm hücrelerinde bir anahtar görevi görerek hücrelerin kapısını glikoza karşı açık hale getirir. Böylece kan şekeri dengelenir hücreler de enerji ihtiyacını karşılar. İnsülin direncinde ise yine yükselen kan şekeri pankreastan insülin salgılanmasına sebep olur ama hücreler insülini tanımakta zorlanır. İnsülinin bir anahtar olduğunu düşünürsek hücrede kilide benzettiğimiz kısımlarda bir bozulma olduğu için anahtarla kilit uyuşmaz ve glikoza kapı açılamaz. Bu durumda hücrenin glikoza kapıyı açması için daha fazla insüline ihtiyaç olur ve kanda insülin seviyesi olması gerekenin üzerine çıkar.
İnsülin Direnci Neden Önemlidir?
Bugün bilim insanları biliyor ki pek çok hastalığın temelinde insülin direnci bulunuyor. Bu hastalıkların başında: Şeker hastalığı (tip 2 diyabet), yemekten sonra kan şekeri düşüklüğü (reaktif hipoglisemi), obezite, hipertansiyon, kolesterol, kalp damar hastalıkları, iç organlarda yağlanma, kanser (özellikle meme ve prostat kanseri), gut hastalığı, depresyon, uyku apnesi, karaciğer ve böbrek sorunları, Alzheimer gelmektedir.
İnsülin Direnci Neden Oluşur?
İnülin Direnci Belirtileri Nelerdir?
İnsülin direnci nasıl anlaşılır?
Açlık durumunda verilen kanda glikoz ve insülin düzeylerine bakılır. Glikoz ve insülin arasındaki ilişkiyle HOMA-IR dediğimiz değer hesaplanır. (açlık kan şekeri x açlık insülin /405) Hesaplanan değerin 2,5 üstü olduğu durumlarda insülin direnci varlığı söz konusudur.
İnsülin Direnci Nasıl Tedavi Edilir?
HOMA-IR sonucuna göre doktorlar tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir veya sadece kişiye yaşam tarzı değişikliği önerilebilir. İlaç tedavisi olsun veya olmasın insülin direnci olan bireylerde tıbbi beslenme tedavisi şarttır. Bireylerin kilo vermesi ise özellikle bel bölgesi ve organ çevresi yağlanmayı azaltarak insülin direncini ortadan kaldırır.
Yazar : Diyetisyen E. Kübra ZEYDANLI
kubrazeydanli@gmail.com
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik