KANSER NEDİR?
Kanserin iki ana karakteristiği vardır. Bunlardan ilki vücudumuzda kontrolsüz hücre bölünmesi, ikincisi ise hücrelerin merkezine çok çabuk yayılabilmesidir. Kanser hücreleri tümörleri oluşturur.(1) Oluşan bu tümörler kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudumuzun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerde oluşturdukları topluluğa tümör kolonileri denir. Kanserin vücudumuzda bu şekilde yayılması olayına ise metastaz adı verilir.(4) Kanser, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. Sırayı almaktadır. Son yıllarda yapılan genel verilerine göre, tüm kanser türlerinin %40 ‘a yakınının sebebi doğrudan beslenme ile ilgili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca mide ve bağırsak kanserlerinin yarısından fazlasının temel sebebi ise beslenme koşullarıdır. Yapılan öngörü çalışmaları kanserin yakın bir gelecekte ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alacağını göstermektedir. (6)
KANSERİN GENEL SEBEPLERİ NELERDİR?
!!! Kanserin oluşumunda beslenme alışkanlıklarının etkisinin %30 -70 arasında değişmekte olduğu bilinmektedir. Beslenmeye bağlı hangi alışkanlıkların kanserin oluşumunda desteklediğini bilirsek ve besin seçimlerimizi bu doğrultuda yaparsak kanser riskini en aza indirebiliriz. (3)
BESLENME VE KANSER
Bir diyet tek bir maddeden oluşmayıp yüzlerce kimyasal madde içerebilir.
Diyette, kanser başlatıcı, kanser gelişimini uyarıcı ve koruyucu faktörler aynı anda bulunabilir. (5)
DİYET KANSERDEN KORUR MU?
!!! Bu maddelerin gıda takviyesi ürünler şeklinde alınmasının değil, doğal gıdalarla alınmasının koruyucu etki gösterdiği unutulmamalıdır. (3)
Besinlerimizde, kanser yapıcı zararlı kimyasalları ve hava yoluyla alınan radyasyonu etkisizleştiren yararlı kimyasallarda bulunur. Bunlara oksidasyon karşıtı anlamına gelen antioksidanlar denir. Bunlar bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarında bulunur. Antioksidanların en iyi kaynakları; yeşil yapraklı sebze ve yenebilen otlar, sarı-turuncu renkli havuç, domates gibi sebzelerle, kayısı, kiraz, vişne, kara üzüm, karadut, böğürtlen, portakal, greyfurt ve diğer meyvelerdir. Ayrıca, sarımsak, soğan, lahana, pırasa, karnabahar, kereviz gibi sebzelerde bulunan özel tat verici bileşikler de zararlı kimyasalları etkisizleştirme kapasitesine sahiptirler. (3)
SAĞLIKLI DİYET NASIL OLMALIDIR?
Obeziteden korunma ve alkol tüketiminin azaltılması dışında, sağlıklı bir diyet kanser riskini ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık riskini azaltabilir. (2)
Kaynakçalar
(ALINTI YAPILMIŞTIR)
Merve ÇELİKESMER
Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencisi
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik