Genel

Keçi Sütü Mucizesi – Diyetisyen Ülkü Şeyma ŞAHİN

KEÇİ SÜTÜ MUCİZESİ

Diyetisyen Ülkü Şeyma ŞAHİN

İnsanoğlu eski çağlarda çeşitli memeli hayvanların kendi yavrularının büyümesi için ürettikleri sütten yararlanmayı öğrenmiştir.Süt için kullanılan hayvanların başında da inek gelmektedir.Çeşitli toplumlar keçi, koyun, manda ve deve gibi hayvanların da sütünden faydalanmaktadır.

Yaklaşık 10.000 yıl önce İran dağlarında görülen keçi sürüleri,  keçileri en eski evcil hayvanlardan biri haline getirdiği düşünülmektedir.Keçinin etinden faydalandığımız gibi sütü de bizim için oldukça faydalıdır. İnekten yılın 12 ayı  süt sağılmasına rağmen keçi ve koyun sütünün sağım süresi 6-7 aydır.Bu 6-7 aylık sürede süt tercihimizi keçi sütünden yana da kullanırsak sağlığımız için faydalı bir tercih olur.Gastronomi şefleri lezzet, doku  ve çeşitlilik nedeniyle keçi sütü  ürünlerini ararlar.Sizlere 12  madde ile  keçi sütünü anlatacağım.

süt

Keçi Sütü 

1)Keçi sütünde A vitamini miktarı inek sütüne göre daha fazladır. Keçiler sütte bulunan bütün karoteni A vitaminine çevirdiğinden dolayı keçi sütü ve tereyağı inek sütününkine göre daha beyazdır.

2)Keçi sütünün, inek sütüne göre daha az alerjen olması nedeniyle inek sütü alerjisi olan çocuklar için uygun bir besin kaynağı olduğu ileri sürülür.

3)Keçi sütünün içeriğindeki oligosakkaritlerin inek sütündeki içeriğe göre 4-5 kat yüksek olduğu görülmektedir. Oligosakkaritler prebiyotik ve anti-enfektif özelliklerinden dolayı faydalıdır.

4)Keçi sütünün inek sütünden daha fazla orta zincirli yağ asidi içeriğine sahip olduğunu gösteren çalışmalar vardır.Orta zincirli yağ asitleri vücutta depolanmak yerine enerji kaynağı olarak kullanılır.Bu da kilo kontrolüne yardımcı olur.

5)Keçi sütünde ki CLA’nın toplam oranı inek sütünden daha yüksektir.Deneyler sonucunda CLA’nın karsinogenezis ve diyabeti gerilettiği, ateroskleroz oluşumunu azalttığı ve immün sistemi güçlendirdiği gösterilmiştir.

6)Genel olarak, keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, fosfor,potasyum,magnezyum ve klor içerirken; daha az sodyum ve sülfür içeriğine sahiptir.Keçi ve anne sütü, inek sütünden daha yüksek düzeyde selenyum  içerir.Şuraya da bir dipnot düşelim eğer bir bebek sadece keçi sütüyle beslenirse, bebek Dünya Sağlık Örgüt’ünün (WHO)  gerekliliklerine göre protein, Ca, P, Vitamin A, tiamin, riboflavin, niasin ve pantotenat ile aşırı yüklenir.

keçi sütü

7)Keçi sütü plazma kolesterol konsantrasyonunun düşmesine yol açtığı için keçi sütünün daha fazla avantajı olduğunu belirtmişlerdir.

8) İnek sütünde ki folat ve B12 vitamini düzeyleri keçi sütünden beş kat daha yüksektir.Keçi sütünün folik asit ve B12 Vitamini bakımından “keçi sütü anemisine” neden olan önemli eksiklikleri vardır.

9) Hem keçi hem de inek sütü pridoksin (B6), C ve D vitaminlerinden eksiktir.

10)Keçi sütü, inek sütünden daha az  laktoz içerir, ancak laktoz intoleransı çeken insanlara diyetsel bir çözüm olarak kabul edilemez.

11)Keçi sütü,  inek sütünden daha fazla nükleotid içeriğine sahiptir. Nükleotidler aşılara karşı immün yanıtı arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.Doğal öldürücü hücre aktivitesini arttırırlar.

12)Keçi sütünün içeriğinde ki A2 BETA KAZEİNDEN dolayı yapı olarak anne sütüne en yakın süt olarak tanımlanır.Keçi sütünün mucizesi de burdan geliyor.

Sağlıklı beslenme de  bütün besinlerin ayrı bir mucizesi vardır.Süt ve türevleri yani yerine geçen  yoğurt, peynir, ayran ve kefir gibi sütten yapılan besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 (riboflavin) ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının süt ve ürünlerini her gün tüketmesi gerekir.Sağlıklı kemik gelişimi için kalsiyum yönünden zengin besinlerdir.Yukarıda sizlere keçi sütünden bahsettim.Anne sütü yeni doğan bir bebeğin bütün besin gereksinimlerini karşılayan  mucizevi bir  süttür.Keçi sütü de yapı olarak anne sütüne en yakın süt olarak tanımlanmıştır.Tercih size kalmış.Hangisini tercih ederseniz edin herhangi bir rahatsızlığınız yoksa beslenmenizde  süt ve süt ürünlerine yer vermeyi unutmayın.

Mutlu günler dilerim.

Dyt. Ülkü Şeyma Şahin

 

Kaynakça

1)Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.

2)Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2017; 60: 22-33

3)Ulusoy B. Nutritional and Health Aspects of Goat Milk Consumption, Akademik Gıda 13(1) (2015) 56-60

 

 

Diyetisyen Ülkü Şeyma Şahin

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago