Yazar : Ögr. Dyt. Fatma Kileci
Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ögrencisi

Peki nedir bu kese yoğurdu?

Bildiğimiz taze yoğurdu ince bir tülbentten keseye koyup bir gün boyunca ya da bir gece boyunca mutfak musluğuna asıp, suyundan ayırarak elde ettiğimiz lezzetli bir yoğurt çeşididir. Kese denmesi de buradan gelir aslında. Yurdun büyük bölümünde süzme yoğurdu olarak bilinse de Ege’de buna kese yoğurdu denir. Birçok mezenin hammaddesi olduğu gibi kızartma tarzı özellikle biber patlıcan kızartması üzerine dövülmüş sarımsaklı yoğurt olarak kullanılmaktadır. Hele ki semizotuyla karıştırınca yeme de yanında yat olur İnek yoğurdu koyun yoğurduna göre daha az yağlı olduğu için daha çok tüketilmektedir. Çocukken sokaktan geldiğimizde ekmeğin üzerine kese yoğurdu sürüp üzerine de nane pul biber serpiştirip elimize tutuştururdu annemiz Ayrıca süt içmek istemeyen ya da sütten dolayı gaz problemi çekenler için yoğurt en makul olanıdır.

Faydalarına gelicek olursak bağırsak florasını dengeler, kabızlığa iyi gelir, serum kolesterol düzeyini düşürür ve bağırsaklarımızda bulunan bazı bakterileri yok eder. Ayrıca taze yoğurttan kese yoğurdu yaparken keseye koyup astığımızda kesenin altına bir kase koyup akan suyunu biriktirmiş oluruz ve en sağlıklı kısmı da aslında bu suyundadır.
Özellikle de B vitaminleri açısından oldukça zengindir. İyi de bu suyunu alıp ne yapalım diye sorarsanız çorbalarınıza yemek suyu olarak, kek poğaça yapımında kullanabilirsiniz ya da direk içebilirsiniz. Böylece vitamin kaybı da önlenmiş olur. Öte yandan her ne kadar kese yoğurdu suyunu kaybetmiş olduğu için pek sağlıklıymış gibi görünmese de kemik ve dişlerin gelişimi için kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller ve A,B2, folik asit gibi vitaminler açısından oldukça zengindir.

Kilo problemi yaşayanlar için daha az yağlı ya da yağsız tüketmeleri iyi olur. Ortalama 100 gram yarım yağlı yoğurdun kalorisi 50 kcaldir.

______________________________________________

NOt :  Bu paylaşım web yarışmamız çerçevesinde puanlandırılmaya başlanmıştır.

______________________________________________

Sitemizde makale / yazı yayınlamak için burayı tıklayınız.

Sitemizde sunum eklemek için burayı tıklayınız.

Sitemizde Diyetisyen Arıyoruz ilanı eklemek için burayı tıklayınız.

Sitemizde Diyetisyenim İş Arıyorum ilanı vermek için burayı tıklayınız.

Sitemizde ikinci el ilan eklemek için burayı tıklayınız.

Sitemizde video yayınlamak için burayı tıklayınız.

Sitemizde haber eklemek için  burayı tıklayınız.

Genç Diyetisyenler Ekibi

genc.diyetisyenler@gmail.com Beslenme ve Diyetetik Bölüm Portalı

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

7 saat ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago