Ketojenik diyet 1920’lerde epilepsi hastalığının tedavisinde; 1990’lı yılların başından itibaren ise kanser hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılan bir beslenme modelidir. Yüksek miktarda yağ içeren bu diyet tipi; çok düşük miktarda karbonhidrat ve normal düzeyde protein içermektedir. Vücut yeterli karbonhidrat alamadığında vücut enerji ihtiyacını yağlardan karşılar. Bu durumda yağ asitleri, keton cisimlerinin oluşmasını sağlar. Ve vücut ketosiz dediğimiz sürece girmektedir. Fakat karbonhidrattan kısıtlı diyetlerin hepsi ketojenik diyet değildir. Temel olarak diyetin %65’i protein, %30’u yağ, %5 i ise karbonhidrat grubundan oluşmalıdır.
Ketojenik diyette sıvı alımı oldukça önemlidir.
Sıvı alımının yanında şekersiz içecek tüketimi de yapılabilmektedir. Sağlıklı yağlar, posalı besinler, balık, et ve peynir çeşitleri ketojenik beslenmenin ana besinlerindendir. Ketojenik diyette kan şekeri dengededir ve ani açlık atakları oluşumu çok nadir görülmektedir. Enerji ihtiyacının çoğu yağlar ve proteinlerden sağlanmaktadır. Bu besinlerin sindirimi daha geç sağlanmakta ve bu nedenle açlık hissi daha geç oluşmaktadır. Diğer diyet tiplerine göre tatminlik duygusunu daha belirgin sağlayan ketojenik diyet tipi; günümüzde zayıflama diyeti olarak da uygulanmaktadır. Yüksek yağ içeren bu beslenme tipi; kardiyovasküler hastalık riski açısından tehdit oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için; diyetin tekli ve çoklu doymamış yağ asit oranını artırıp, doymuş yağ oranını azaltmak gerekmektedir.
Mutlu bir yaşam için, sağlıklı beslenin.
Diyetisyen Aslı ÖZDEMİR
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik