Genel

Kilo alımında etken tavsiyeler! – Halenur ÇAKAR

 

Günlük hayatımızda her ne kadar kilo vermek isteyen kişilerle karşılaşsak da aslında kilo almak isteyen büyük bir çoğunluk var.

Kilo alma sürecine başlamadan önce neden kilo alamadığını bulmak gerekir.

Nedenler arasında tiroid bezinin fazla çalışıp tiroit hormunun fazla salgılanması, farkedilmemiş bir hastalık, gün içinde fiziksel olarak çok aktif olmak, metabolizmanın hızlı olması gibi nedenler olabilir. Sorun tespiti ve doktor kontrolü, gerekli vitamin, mineral, hormon testleri sonuçlarından sonra diyetisyen tarafından kişiye özgü beslenme planı hazırlanır.

Genel olarak baktığımızda, hacim olarak küçük enerji içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Kuru meyveler ( kuru üzüm, hurma, incir…), kuru yemişler ( fındık, fıstık, ceviz, kaju, badem…) kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kuru yemişlerin kavrulmamış çiğ olarak tüketilmesidir. Çünkü kavrulmuş olan fındık, ceviz, fıstığın içeriğindeki iyi yağlar kavrulma işlemi ile kaybolmakta ve tuz eklenebilmektedir.

Sıvı tüketimi yemek sırasında değil yemek aralarında yapmak daha iyi olacaktır.

Meyve, süt- yoğurt, bal- pekmez, fındık-fıstık- ceviz, karıştırılarak smoothie şeklinde tüketilebilir.

Kilo almak istiyorum fast food istediğim kadar yerim anlayışı yanlış olacaktır. Çünkü büyük bir kısmı kızartma ile yapıldığı ve dengeli bir menü olmadığı için sık tüketmek ileride bir çok hastalığa neden olabilir. Bundan dolayı fast- food sık tüketilmemelidir.  Bunların yerine evde kendizin hazırlayacağı hamburger, yanına ayran, patates istenirse fırında patates doğru bir tercih olacaktır.

İçeceklere baktığımızda kutu içeceklerin hemen hemen hepsi yüksek miktarda şeker içermekte ve insülin salınımını arttırdığı hatta sık tüketimi insülin etkisi azaltıp şeker hastalığı dediğimiz diyabete neden olmaktadır.

Lihgt ya da zero olanlar da tatlandırıcı ( sükraloz, aspartam, asesülfamk…) içerir ve pankreastan insülin salınımında şeker ile benzer etki  gösterir.

Kısaca bol miktarda şeker içeren kutu içecekler yerine maden suyu, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Hem daha besleyici hem de daha doğru bir tercih olacaktır.

Salatalara baktığımızda; salatalar, yemek sırasında daha kolay doygunluk sağladığı ve yemeğin hacmini arttırdığı için ara öğünlerde tüketilebilir. Salatalar zenginleştirilerek  zeytin yağı, ceviz, lor peyniri gibi besinler eklenerek tüketilmeli.

Süt  ve süt ürünleri tam yağlı tercih edilmeli. Süte bal, kakao eklenerek tüketimi sağlanabilir.

Sağlıklı besinler ve yöntemler ile yapılmış kek, pankek, poğaça tüketilebilir.

En önemli nokta ister kilo alma ister kilo verme olsun; kişiye özgü, kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite seviyesine uygun protein, karbonhidrat gibi besin öğelerinin hesaplanarak diyetisyenin hazırlamış olduğu beslenme planı uygulanmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

admin 2018

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

5 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago