Genel

Kışın Vaz Geçilmezi Bitki Çayı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte, gribal enfeksiyonlar , soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar sıkça gündeme gelir. Hastalıklarda da en iyi gelen hem rahatlatıcı hem de tedavi edici olarak düşülen bitki çayları ;

Peki bitki çayları yararlı mıdır? Diğer bir soruda hazır poşet çay tüketimi doğru mudur ? Şimdi bunları tek tek cevaplayalım.
Yaptığım araştırmaya göre özel , hijyenik ortamda hazırlanan, kalitesine güvenilir bitkisel çaylar kullanılması son derece önemlidir. Bitki çayları çok kolay bir biçimde kendi evlerimizde, ofislerimizde de yani kısaca yaşadığımız ortamlarda hazırlanabilen pratik ürünlerdir. Her çeşitte de yapabilme şansına sahibiz. Hem daha hijyenik hem de daha pratiktir. Poşet çaylara gelince; bir araştırmada İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu tarafından yeni bir çalışmaya göre ucuz poşet çaylarda yüksek miktarda florür bulunuyor. Normalde biz florürü diş ve kemiklerde bolca bulunması gerektiğini  söyleriz fakat ; fazlasıda flor zehirlenmesine neden  oluyor. Bunun ortaya çıkışının en net hali ‘’ Kemik ağrılarıdır.’’ Yani rahatlama adına içilen çaylar rahatsızlık veriyor 


Bitki çayları ayrıca günü her saatinde tüketilmemelidir. Unutmayın her şeyin fazlasının bir zararı vardır. Bu miktarı ayarlamak için de mutlaka bir diyetisyene başvurulmalıdır. Çünkü; her bitki çayının farklı bir özelliği ve yararı vardır.
En güzel bitki çayları da kendimizin ev ortamında  yaptığı çaylardır. Mesela size bir örnek olsun diye kendi yaptığım bir çay tarifi vereyim.
Bilirsiniz eskiden babaannelerimiz ve anneannelerimiz büyük demliklerde ıhlamur yada elma , turunçgillerin kabuğunun kaynatıp içerlerdi. Bende şöyle bir tarif vereyim :

1- tatlı kaşığı çay
1 tatlı kaşığı dağ kekiği
1 tatlı kaşığı biberiye
Bunları kaynatıp içtiğimizde metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.
‘’Çay taze mi?’’ sizce neden bu soruyu sorarız?
Nedeni ; fazlaca dinlenmiş çayın içindeki tanen maddenin kabızlığa yol açmasıdır.

Değerli okurlar ;
Eğer ki çok çay tüketiyorsanız ve genelde kendim yapmak yerine poşet çay içiyorsanız en azından Sağlık Bakanlığının araştırma yapana kadar güvendiği ürünleri tüketin. Hatta açık çay yaprakları şeklinde almanız daha iyi olacaktır.

Bir sonraki yazım da görüşmek dileğiyle, SAĞLIKLA KALIN…

Öğr. Diyetisyen Melisa Kara

Melisa Kara

Sanko Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

2 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago