Genel

Kurban Bayramında beslenme – Dyt. Esra KAYA

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Kurban bayramı et tüketimimizin yüksek olduğu ve toplumumuz da manevi değeri büyük olan bayramlardan bir tanesidir. Bazı kişiler bayramı akraba, eş-dost ziyaretleriyle,

hazırlanan ikramlıklarla geçirirken; bazı kişiler tatil yaparak, dinlenerek geçirmektedir. Tercihler nasıl olursa olsun; değişmeyen bir şey var ki; o da bayramda beslenme ve öğün düzenin değişmesi, et ve tatlı tüketiminin artışıdır. Bu durum; özellikle kalp-damar hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda ve gastrit, ülser gibi mide problemi yaşayanlarda ekstra sağlık sorunları ortaya çıkartmaktadır.

Pekiyi bayramda nasıl beslenmeliyiz?

  • Günün en önemli öğünü kahvaltıdır, yanlış alışkanlıkların başında ise kurban etlerinin kesildikten hemen sonra kahvaltıda tüketilmesi gelir. Kurban eti kesildiği zaman o anda rigor mortis (ölüm sertliği) denilen olay gerçekleşir ve çözülmesi zaman alır.
  • Et buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir, aksi takdirde kesildiği ilk güntüketilen kurban etleri kişilerde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sıkıntılara yol açmaktadır. Bayram da mutlaka et tüketileceği için sabahları kahvaltıda sindirimi kolay şeyler tüketilmelidir. Bunlar yumurta, peynir, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek ve çay(açık ve şekersiz) gibi besinler olabilir. Bu şekilde beslenilirse mide ve bağırsaklar daha düzenli çalışır, hazımsızlık ve kabızlık sorunu yaşanmaz.
  • Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler kullanılmalı; kızartma ve kavurmalardan kaçınılmalıdır. Bayramın olmazsa olmazlarından biri de mangaldır. Mangalda pişirilen etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir, kömürleşen etler kanser riski taşır.
  • Tüketilen etin; porsiyon kontrolü yapılmalı, yağsız veya az yağlı olanı tercih edilerek yanında bol salata ile tüketilmelidir. Kırmızı et mümkün olduğunca öğle öğününde tüketilmeli, akşam yemeğinde ise sebze ve kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek, sindirimi kolay yemekler tercih edilmelidir.
  • Ziyaretlerde ikram edilen her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü tatlıları ve meyveleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
  • Bayramda sıcak havalar dolayısıyla günlük su içimimizi arttırarak en az 2,5 litre su tüketmeyi de unutmamalıyız.            
Diyetisyen Esra KAYA

İYİ BAYRAMLAR

Dyt. Esra KAYA
http://www.diyetisyenrehberi.com/diyetisyen-esra-kaya-konya/

admin 2018

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

5 gün ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago