Pekmez meyvelerin şıralarının kaynatılarak ve sonrasında da yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Genellikle üzüm şıraları kullanılır. Az miktarda dut, erik, elma gibi meyveler kullanılır. Toroslarda yetişen andız ve keçiboynuzundan da pekmez yapılır.
Pekmezin Besin Değeri (100 g için)
36,5 g su
60 g karbonhidrat
3,5 g mineral ve protein
400 mg kalsiyum
10 mg demir içerir.
Vitaminler az miktarda bulunur.
Pekmezdeki karbonhidrat türü glikoz ve früktozdur. Bu şeker türleri sindirime gerek duymaz. Direkt olarak kana geçerler.
Pekmez enerji vermesinin yanı sıra kemik gelişimi ve sağlığı ile kan yapıcı özelliğinin olmasından dolayı önemli bir besindir. İçeriğindeki kalsiyumla kemik gelişimini sağlamakta, demir ile de kan yapımına destek vermektedir. Alyuvar yapımı için demir gereklidir. Pekmezde de yeteri kadar demir vardır. Örneğin; 2 yemek kaşığı pekmez ile 1,5 yemek kaşığı tahin karıştırıldığında 220 kalori enerji,4,5 g da demir sağlanmaktadır. Bunu bu şekilde tüketerek özellikler büyüme çağında olan çocuklar için hem önemli bir enerji kaynağı hem de demir sağlamış oluruz. Bu karışımı veya pekmezi tüketirken kilolu bireyler dikkatli olmalıdır. Onlara öneri günlük 1 yemek kaşığı kadar olmalıdır. Fazla alınması enerjisi yüksek olduğu için kilo problemlerine yol açmaktadır. Ayrıca diyabet yani şeker hastaları da şeker tüketmemelidir bu nedenle pekmez tüketmemelidir. Bu önerimiz onlar için geçerli değildir.
Sağlıklı günler dilerim…
Diyetisyen Fatma YILMAZ
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik