Diyetisyen Ülkü Şeyma ŞAHİN - Sebze ve Meyvelerin Beslenmemizdeki Yeri
Günlük beslenmemizde yer alan sebze ve meyveler günlük enerji ve protein gereksinmesine çok fazla katkıda bulunamazlar. Fakat mineraller ve vitaminler ile hücreyi oksidasyon stresinden koruyan antioksidantlar bakımından zengindir. Folat, A vitaminin ön ögesi beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, posa ve güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenler içerirler. Bu grup büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı, hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.
Meyve ve sebzelerin başka bir işlevi de barsak faaliyetlerine yardımcı olmalarıdır.Bu nedenle günlük besinlerimiz arasında en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek gerekir.
Meyveler içerdikleri vitamin çeşidi ve miktarı bakımından farklılık gösterir. Genellikle turunçgil grubu ve çilekler vitamin C bakımından zengindirler. C vitaminin miktarı ambalajlama ve saklama yöntemlerine göre değişir.Meyveler iyi ambalajlanmazsa ve oda sıcaklığında tutulursa C vitamini kaybı olur.
Meyvelerin besin değerleri kadar iştah üzerinde de olumlu etkileri vardır. Meyvelerin lezzeti, içerdikleri asit ve şekerden ileri gelmektedir.Meyveler olgunlaştıkça asit miktarı azalmakta, şeker miktarı artmaktadır.Şekerin verdiği tadın asitle birleşmesi sonucu hoşa giden bir lezzet oluşur.
Sebze ve meyvelerden bahsediyorken Temmuz ayı sebze ve meyvelerinide söyleyelim o halde ;
Mutlu günler diliyorum.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik