SİYEZ BUĞDAYI

Buğdayın bilinen en eski çeşitleri Siyez, Kavılca, Gernik ve Einkorn; ‘nesilden nesile geçen değer’ anlamında heirloom çeşitler adıylatanımlanmaktadır. Bunlar, tüm dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak üretimi yapılan buğday çeşitlerinin atalarıdır.

Siyez buğdayı; sıkı kavuz yapısıyla hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, kurak ve besin maddelerince elverişsiz alanlarda yetişebilen rekabet gücü yüksek olan özel bir türdür. Bu besin ülkemizde özellikle Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilmektedir.

Diyetisyen Zeynep Özünal

Siyez buğdayının;

  • Protein içeriği diğer buğday türlerine göre daha yüksektir. Özellikle de lisin ve glutamik asit içeriğinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
  • Yağ içeriği %50 daha fazladır ve 2,8-4,2 g/100 g arasında değişmektedir. Yağ asidi kompozisyonuna bakıldığında en fazla linoleik, oleik ve palmitik asit içerdiği görülmektedir.
  • Ekmeklik buğdayla karşılaştırıldığında, tekli doymamış yağ asitlerin daha yüksek, çoklu doymamış yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerinin daha düşük olduğu görülmektedir.
  • Mineral maddelerin önemli bir kısmını fosfor (415 mg/100 g) oluşturur. Ayrıca kalsiyum, manganez, sülfür, çinko, demir, bakır ve selenyum gibi mineral madde içeriği ekmeklik buğdaydan fazladır.
  • Modern buğdaylarla karşılaştırıldığında, 2 kat karotenoid, 3-4 kat lutein oranının, 4-5 kat daha fazla riboflavin ve piridoksin bulunduğu belirtilmiştir.
  • Ayrıca, ekmeklik buğdaya göre daha yüksek fitosterol içeriği sayesinde kanda kolesterol düzeyinin azalmasına yardımcı olduğu ve mide, rahim ve göğüs kanserini önlemede etkili olduğu bildirilmiştir.

Siyez buğdayının esaslı hububat ürünlerinin çeşide bağlı olarak, çölyak hastalığına yol açan toksisiteye neden olmadığı veya bu toksisitenin daha az etkili olduğu yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Yapılacak yeni araştırmalarla gelecekte siyez buğdayının çölyak beslenmesinde daha da önem kazanacağı düşünülmektedir.

Teknolojik yenilikleri içeren bilimsel araştırmalar ile hem Siyez buğdayının verimlilik ve kalitesinin artırılması hem de farklı ürünlere işlenebilirliğinin araştırılması gerekmektedir.

Dyt. Zeynep ÖZÜNAL
zeynepozunal2525@gmail.com

admin gencdiyetisyenler

Recent Posts

Diyetisyen iş ilanı – İstanbul klinik

istanbul diyetisyen iş ilanı

4 saat ago

Devren Diyetisyen Ofisi ilanı

Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…

3 ay ago

1.ENTERAL VE PARENTERAL NÜTRİSYON GÜNLERİ

Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…

3 ay ago

Diyetisyen iş ilanı – Manisa

Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…

5 ay ago

Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi Kursu

  Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…

5 ay ago