AYŞE ÖZGÖKER SPORCULAR İÇİN ANTRENMAN VE MÜSABAKA DÖNEMLERİNDE BESLENME İLE PRATİK ÖNERİLER
Antrenman öncesi yenilen yemeğin miktarı, içeriği ve zamanlaması oldukça önem taşımaktadır. Doğru yemek seçimi performansı artırırken, yanlış yemek seçimi performansı olumsuz yönde etkilemektedir. Antrenman ve müsabaka öncesi yenilen yemek; vücut su dengesini korumalı, açlığı önlemeli, enerji depolarını doldurmalı, mide ve barsak rahatsızlıklarını en alt düzeye indirmelidir. Yeterli hidrasyon sağlanması için yaklaşık 2 su bardağı sıvı tüketilmelidir.
Antrenman ve müsabaka öncesi öğünde; yeterli sıvı, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein, düşük yağ ve posa ile alışkın olduğu yiyeceklerin sporcuya sunulması gerekmektedir.
Antrenman öncesi öğünün ölçüsü ve zamanı birbiriyle ilişkilidir. Mide boşalmasını sağlamak için egzersize yakın son öğünün hacminin az olması gerekmektedir. Eğer antrenman ve müsabakadan önce yeterli süre varsa, son öğünün miktarı ve yoğunluğu daha fazla olabilir. Yapılan çalışmalar, müsabakadan 3-4 saat önce tüketilen öğünün 200-300 gram karbonhidrat içermesinin, performansı artırdığını göstermektedir. Sporcular hiç bir zaman aç olarak antrenmana veya müsabakaya başlamamalıdır.
Bir saatten fazla süren egzersizlerde, karbonhidrat tüketimi de önem kazanmaktadır. Egzersiz aralarında vücut ağırlığının kilogramı başına saatte 0.7 gram veya 30 – 50 gram karbonhidrat alımı, kan şekerini korumaya ve performansı geliştirmeye yardımcı olur. Bu miktar saat başı 2.5 su bardağı (0.6L) spor içeceği veya bir muz veya bir enerji barına eş değerdir.
Yapılan araştırmaların sonuçları, egzersiz sırasında spor içeceklerinde bulunan miktarlarda (%6-8) karbonhidrat tüketimini önermektedir. Sporcuların bu karbonhidrat tüketimine, egzersiz başlangıcından kısa bir süre sonra başlamaları ve 15 – 20 dakika aralıklarla tüketmeleri önerilmektedir. Egzersiz sırasında, hem sıvı hem de karbonhidrat sağlamaları nedeni ile sporcu içeceklerinin tüketilmesi önerilmektedir.
Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saatlik bir egzersiz sonrasında boşalabilmekte ve bu depoların yerine konmasında en etkin yol, egzersiz sonrasında en kısa sürede (ilk 2 saat içinde) yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesidir.
Egzersizden hemen sonra 2 saat arayla kg başına 1.5 gram karbonhidrat tüketimi, 2 saat sonra tüketime başlamaya göre daha yüksek glikojen deposuna sahip olmayı sağlamaktadır.
Yapılan çalışmalarda egzersiz sonrası en yüksek glikojen sentezinin; egzersizden hemen sonra tüketime başlayan, her 15 dakikada kg başına 0.4 gram karbonhidrat tüketenlerde saptanmıştır. Egzersizin hemen sonrasında yeterli karbonhidrat tüketimi toparlanma için önemlidir.
Sağlıklı, bol sporlu günler dilerim.
Dyt. Ayşe ÖZGÖKER
Kısa Öz Geçmiş: Diyetisyen Ayşe Özgöker, 3 Eylül 1995 Kıbrıs
doğumludur. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik
mezunudur. Şuan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik
bölümünde yüksek lisans eğitimini yapmaktadır. Aynı zamanda Doğu
Akdeniz Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde araştırma
görevlisi olarak çalışmaktadır. PhysioSport Center Özgöker Sağlıklı
Yaşam Merkezinin ise kurucu diyetisyenidir.
Diyetisyen Ofisinze ait demirbaş listesi; Sorumlu Dyt. Odası; Çalışma masası , koltuğu Oturma grubu Kitaplık,…
Eğitimin Amacı Doğal beslenme ile gereksinimlerin karşılanamadığı ya da doğal beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda Enteral…
Merhaba Arkadaşlar, Diyetisyen Tahir Bey, Manisa ilinde KYK da görevlendirilmek üzere Diyetisyen arandığını bildirmiştir. Diyetisyen…
Ankara Medipol Üniversitesi ve Obezite Diyetisyenliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Kadın Hastalıklarında Tıbbi Beslenme Tedavisi…
Diyetisyenler için özel etkinlik